Porosjenko tonar ner Trumps seger

1:55 min

Ukrainas president Petro Porosjenko tonar ner betydelsen av Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Trump har öppnat för möjligheten att erkänna Krimhalvön som ryskt territorium.

Men det kommer inte att ske, sade Porosjenko som i dag besöker Stockholm.

– Vi har ingen information om möjligheterna av någon slags uppgörelse mellan USA och Ryssland om Krim. Inget land i världen, förutom möjligtvis Nordkorea och Venezuela, har erkänt Krim. 

– USA är inte Nordkorea, sade Ukrainas president på en pressträff tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Ukraina har beskrivits som det land som kanske har mest att förlora på Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Trump har flera gånger uttryckt sin beundran för Rysslands president Vladimir Putin och i somras öppnade han för ett erkännande av Krim som ryskt territorium - eftersom Krimborna, enligt vad Donald Trump hört, föredrar Ryssland framför Ukraina.

Regeringen i Kiev har hittills kunnat lita på starkt stöd från Washington gentemot ett aggressivt Ryssland. Med Trump som USA:s president blir läget betydligt mer oförutsägbart - och det har till och med spekulerats i en framtida möjlig uppgörelse mellan Donald Trump och Vladimir Putin där USA är beredd att offra Ukraina för att nå andra mål.

Mot det talar att det också finns starka krafter inom det republikanska partiet som är mycket kritiska till Rysslands president Vladimir Putin och landets agerande i Ukraina.

Petro Porosjenko sade i dag att han räknar med fortsatta sanktioner mot Ryssland från Eu:s sida och att han önskar att de förlängs, inte som nu sex månader i taget utan, för ett år framåt. Det mesta tyder på att sanktionerna kommer att förlängas vid Eu-toppmötet i december men samtidigt finns flera regeringar inom EU som vill avskaffa dem.

I dag lades ytterligare ett land till den listan sedan Bulgarien i går valde den mer Rysslandsvänlige Rumen Radev som ny president. Trots det räknar Ukrainas president med en fortsatt europeisk enighet - för EU:s och Ukrainas bästa.