Rysk professor: Inget omval för Putin

1:47 min

Rysslands Vladimir Putin kommer inte ställa upp i nästa presidentval och valet kommer hållas redan nästa år istället för 2018. Det hävdas i en intervju i en av Rysslands största dagstidningar. Men artikeln togs bort från nätet inom några timmar.

Ett scenario där Vladimir Putin inte ställer upp för omval till presidentposten 2018 är inte något Kreml vill ska diskuteras allmänt i Ryssland. Så när en artikel i Moskovskij Komsomolets nyligen påstod just detta försvann artikeln från tidningens nätupplaga inom några få timmar.

Professorn, som intervjuades, Valerij Solovej, anses ha goda kontakter inom Kreml och har tidigare förutspått personförändringar inom ryska eliten.

Men intervjun i dagstidningen blev tydligen för mycket, maktkampen är inte avgjord än och någon allmän diskussion om efterträdare till Putin är Kreml inte intresserade av. Trots att artikeln bara låg ute drygt fyra timmar hann den få stor spridning och debatten var snabbt igång.

Solovej hävdar att Vladimir Putin inte kommer ställa upp i nästa presidentval och att en grupp inom Kreml vill få tillbaka Dmitrij Medvedev på posten, men att de mer hårdföra inom eliten spjärnar emot eftersom de ser Medvedev som ett svagt alternativ.

Professorn har efter att artikeln försvann vägrat kommentera och tidningens chefredaktör har bara sagt att den togs bort eftersom den innehöll vissa faktafel. Moskovskij Komsomolets är en av Rysslands största och mest populära dagstidningar.

Professor Solovej säger i artikeln att presidentvalet kommer hållas redan nästa år.

Kreml har inte kommenterat saken alls utan ägnar sig totalt åt det första telefonsamtalet mellan Putin och USA:s blivande president Donald Trump, ett samtal som båda sidor beskriver i enbart positiva termer. Båda ser fram emot en stark och långvarig relation, enligt kommentarer från Moskva och Washington.