Svagt intresse bland stockholmare att hyra ut till nyanlända

1:50 min

I dagarna planerar Stockholms stad att skriva ett tiotal första kontrakt med personer som vill hyra ut sina privata bostäder till nyanlända. Trots ett stort behov så har bara 70 personer hört av sig.

Karin Bergsman är enhetschef på Socialförvaltningen och ansvarig för de så kallade privatuthyrningarna.

– Vi är jättenöjda med de svaren och de intresseanmälningar som har kommit in, säger hon.

Av allt att döma kommer en hel del av de över 6 000 personer med uppehållstillstånd som inte redan ordnat sitt boende här, att få en chans att bo privat.

Stockholm stad har inte bostäder till alla som i år och nästa år får bosätta sig här, berättar Karin Bergsman.

– Vi tittar på olika lösningar i stadens egna bostadsbolag, privata fastighetsägare och tillfälliga boenden. Vi jobbar brett i den här frågan och privatuthyrningen är bara en del av det.

De drygt 70 intresseanmälningarna som redan kommit in har Stockholms stad börjat matcha med informationen om nyanlända de fått från Migrationsverket. Det handlar om allt från ett rum till villor och då från alla möjliga adresser.

– Men det finns en viss koncentration kring Kista, Vällingby och Hässelby. Därifrån har vi fått lite fler objekt.

Det generella intrycket är att de personer som anmält sitt intresse är positiva till att hjälpa till. Förhoppningen är att detta ska gynna integrationen i övrigt, menar Karin Bergsman. Det kan bli en klar fördel att bo hos en person i Stockholm som kan och vill hjälpa till med information och kontakter, säger hon.

– Vi ställer inga krav på att den person som hyr ut sin bostad ska hjälpa den person som har fått uppehållstillstånd, men vi hoppas få en synergieffekt i praktiken.

De som placeras i privatbostäder är antingen familjer eller ensamkommande vuxna med uppehållstillstånd. De har vistats i Sverige i uppskattningsvis ett till tre år.

Ställer man upp som hyresvärd betalar staden 4 000 per rum, 8 000 per lägenhet och 12 000 kronor om en hel familj får plats. Men om man inte lyckas locka fler stockholmare att hyra ut sin bostad så kan det bli tal om att personer som nyligen fått uppehållstillstånd kan få bo i idrottshallar, uppger SVT.