Sverige jagade stöd för FN-plats hos auktoritära länder

0:59 min

I jakten på en plats i FN:s säkerhetsråd sökte den svenska regeringen stöd hos en rad mindre, i vissa fall auktoritära, länder. Länderna hoppades i flera fall att i gengäld få olika former av stöd från Sverige. Utrikesminister Margot Wallström tycker inte att Sveriges kontakter har varit konstiga på något sätt.

– Först och främst, vi har ju träffat nästan alla länder i världen, och det här är en återrapportering med några av de länderna. Det är självklart att de tar upp sådant som de är intresserade av. Vad kommer de att driva i FN-sammanhang, och vilka frågor de vill samarbeta kring, säger Margot Wallström. 

Det är Aftonbladet och Expressen som läst handlingar som berör regeringens arbete med att vinna platsen i FN:s säkerhetsråd, som Sverige sitter i från och med årsskiftet.

Vid ett möte lovar Etiopiens president stöd till Sverige, men nämner samtidigt att Etiopien kommer att söka Sveriges stöd för att vinna platsen som generaldirektör i FN-organet Unesco – ett val som sker först nästa år.

– Det är ju inte aktuellt ännu så det får vi se vem vi stödjer när det är dags, och vi gör bara sånt som vi kan stå för, säger utrikesminister Margot Wallström.

I flera fall vill länderna som Sveriges regering försöker övertyga, att få ekonomiskt stöd.

Namibia behöver hjälp med investeringar och statsminister Stefan Löfven frågar sedan sina tjänstemän hur stödet till Namibia kan stärkas.

När Benin vill ha liknande stöd lovar Löfven att försöka ordna ett möte med Business Sweden.

Ögruppen Komorerna vill ha hjälp med att stärka utrikesförvaltningen, något Löfven lovar att återkomma om.

Expressen skriver om statsminister Stefan Löfvens möte med Mauritius utrikesminister, som ska ha varit upprörd över EU-kommissionens beslut att sätta upp Mauritius på listan över de länder och områden som är skatteparadis. Men det är inget konstigt, säger Margot Wallström, som säger att det inte heller ledde till någon åtgärd från svensk sida.

– Återigen, det är självklart i alla bilaterala kontakter, tar länder upp sådant det är oroande för, eller som de vill föra fram, eller som de skulle föra fram i ett samarbete. Och Sverige gör ju sånt som gynnar vårt samarbete och som vi kan står för.

Enligt Margot Wallström förekommer det inte köpeslående om röster, länder emellan, när det gäller jakten på en plats i säkerhetsrådet.

 – Det är inget köpeslående. Vi har inte ingått något köpslående. Däremot är det naturligt att man gör röstbyten. Det gör man hela tiden, säger Margot Wallström. Vi har gjort röstbyten med Norge, och vi gör det med EU-länder, och det är inget konstigt alls.

Och var går gränsen? Vad finns det för etiska gränser?

-- Det finns inga sådana givna gränser, utan det handlar ju om att vi säger att vi stöttar er som kandidat för säkerhetsrådet, mot att ni stöttar oss i nåt annat sammanhang. Det är naturligt diplomatiskt utbyte och det gör nästan alla länder i världen, säger Margot Wallström.