Tomtar samlar pengar till Barncancerfonden

2:27 min

I Stockholm Santa run klär man ut sig i tomtedräkt och springer för att samla in pengar. I år är det Barncancerfonden, Röda korset och Aktivistfonden som får pengarna.

Genom Stockholm Santa run såg Kiana Moberg sin chans att hjälpa till.

– Jag hade en lärare i London som var verkligen inspirerande i mitt liv. Hon var ung och reste ganska mycket. Hon ville gärna lära ut engelska i fattiga länder till barn. För fyra år sen fick jag vet att hon blivit mördad på Kuba. Jag blev verkligen ledsen och kontaktade hennes föräldrar och ville veta vad som hade hänt. Då fick jag veta att hennes föräldrar startat "Lara Foundation" och det första de gjorde var just Santa run. Det inspirerade mig att dra igång detta i Stockholm.

Första året kom 90 tomtar, förra året kom omkring 1 000 tomtarna och samlade in sammanlagt 132 000 kronor. I år siktar Kiana ännu högre.

– Jag har sökt tillstånd för 3 000 tomtar, säger Kiana Moberg. Vi kommer kunna samla in ännu mer pengar.

Tidigare år har loppet hållits i Tantolunden på Södermalm, men i år tar Kiana Moberg med sig tomtarna till Kungsträdgården i centrala Stockholm.

– Många frågar varför man ska vara tomte, men det gör det mycket roligare. Men det funkar så klart med röda kläder och tomeluva.