STOCKHOLM INTERNATIONELLA FILMFESTIVAL

Möt regissören bakom "Agnus Dei"

1:48 min

Anne Fontaine berättar om "Agnus Dei" och utmaningen att skildra krigsbrott, graviditet och död vid ett nunnekloster i Polen.

Stockholms filmfestival gästas i år av den franska regissören Anne Fontaine som tidigare gjort filmen "Coco, livet före Chanel". Filmen hon visar under festivalen heter "Agnus Dei" och handlar om ett nunnekloster i Polen under andra världskriget som blir platsen för många krigsbrott.

– Trots att filmen handlar om andra världskriget, är den aktuell idag. Våldtäkt är fortfarande ett vapen i krig, säger regissören Anne Fontaine.

I "Agnus Dei" följer vi några nunnor som inser att de som en följd av krigsbrotten de utsatts för är gravida. De behöver hjälp och till deras undsättning kommer en ung läkare från ett av Röda korsets fältsjukhus.

I dagboken stod inget om den psykologiska biten

Historien om nunnorna i Polen som utsattes för krigsbrott under andra världskriget har varit dold. Men manuset har skrivits utifrån en läkares dagbok – texter som på ett väldigt samlat och faktamässigt sätt återgivit händelserna i klostret. Känslorna i manuset har de fått lägga till själva.

– I dagboken stod inget om den psykologiska biten. Känslorna har vi lagt till, berättar Anne Fontaine.

Men de har varit noggranna med att inte gå för långt i sina egna tolkningar för att vara trogna den sanna bilden av vad som skett. Ett extra svårnavigerat arbete då det handlar om dramatiska förlossningar, död och våldtäkt. Och för Anne Fontaine var det viktigt att inte överdramatisera.

– Det fick aldrig bli för mycket, säger hon.

Den nionde december går Anne Fontaines film upp på bio på vanliga biografer runt om i landet.