Hamnarbetarförbundet har gått i strejk

1:54 min

Hamnarbetarförbundet och APM terminals lyckades inte komma överens. Klockan två på tisdagseftermiddagen utbröt en tredagars-strejk.

Hamnarbetarförbundet i Göteborg går alltså ut i strejk på tisdagen, en strejk som pågå till klockan elva på fredag. 

Hamnarbetarförbundet menar att den danska arbetsgivaren lägger sig i det fackliga arbetet och vill bland annat ha ett fristående kollektivavtal. Men det säger arbetsgivaren nej till med hänvisning till att ett sånt kollektivavtal skulle konkurrera med det redan befintliga avtalet med Transportarbetarförbundet. 

Och hamnarbetarförbundet menar också att det handlar om att skyddsombuden ska kunna bedriva säkerhetsarbete i hamnen.

Dessutom har Hamnarbetarförbundet lagt en blockad på andra hamnar som innebär att dessa inte får hantera gods som skulle ha lastats av eller på vid APM Terminals i Göteborg.

Enligt Joakim Ärlund, vd, på Sveriges hamnar kommer strejken att få mycket stora konsekvenser.

Runt 50 procent av all containertrafik i Sverige går via Göteborgs hamn. Och en strejk kommer att göra att bara runt en tredjedel av driften kommer att vara i gång, enligt Joakim Ärlund.

APM terminals vd Henrik Kristensen säger till P4 Göteborg:

– Vi har investerat många miljoner i uppgraderingar av hamnen, för att inte tala om allt som dom investerat från Göteborgs stad och Göteborgs hamn. Allt det här står på spel för att en liten grupp hamnarbetare lokalt önskar att få mer inflytande i förhållande till kollektivavtal, det tycker inte jag är rimligt.