Rysk minister inför rätta för mutbrott

2:11 min

I Ryssland har för första gången på 25 år en hög minister i regeringen gripits anklagad för mutbrott. Ekonomiutvecklingsministern Aleksej Uljukajev har suttit i regeringen sedan 2013, i dag ställs han inför rätta.

Fallet har väckt oväntad debatt om vad som egentligen ligger bakom gripandet.

I Radiokanalen Silver Regn är nyheten om gripandet av ekonomiutvecklingsministern Aleksej Uljukajev förstås toppnyhet. Men när statskontrollerad tv slår fast att detta är en del i en större antikorruptionskamp finns de tvivlande rösterna i radiokanaler och medier som inte slaviskt följer Kremls linje.

Två miljoner dollar påstås den 60-årige ministern ha tagit i muta för att godkänna försäljningen av oljebolaget Basjneft till statliga Rosneft. Precis som andra ekonomiskt mer liberala röster kritiserades denna så kallade privatisering för att det i praktiken inte blev någon privatisering. Ministern ansåg att det var för mycket statlig inblandning i företagen.

Dock hade ministern redan sagt ja till affären före han greps inatt för tagande av muta. FSB ska ha satt en fälla för honom. Basjneft var ett privatägt oljebolag, som togs över av staten 2014 efter att ägaren anklagats för penningtvätt och för att illegalt tagit över bolaget. Anklagelser som senare las ned.

– Nu är vi en situation ingen överhuvudtaget kan förstå, kommenterar Alexander Sjokin, som leder en viktig företagsorganisation och får medhåll av statsvetaren Georgij Bojt i en intervju med Silver regn. De anser att Uljukajev lurats i en riggad fälla.

Vice ordförande i ryska Sberbank kallar det för en stor tragedi och chefen för radiokanalen Moskvas Echo Alexej Venediktov ifrågasätter logiken i att ministern först ska ha hotat Rosneft, som leds av en av Kremls mest mäktiga män Igor Sechin, sen försökt utpressa samma Rosneft för att slutligen ha accepterat en muta på två miljoner dollar.

Detta ska alltså ha gjorts av en man som själv är tjugo gånger rikare och alltså inte i behov av några två miljoner dollar. Premiärminister Dmitrij Medvedev har krävt en grundlig utredning av saken. Det är ingen hemlighet att ministern står nära Medvedev och för politiska bedömare här finns tecken på att detta är en del i en pågående maktstrid inom Kreml mellan fallangen hårdföra anförda av Sechin och de mer marknadsliberala kring premiärminister Medvedev.

Uljukajevs telefoner och mejl ska ha avlyssnats av säkerhetstjänsten FSB. Han riskerar fängelse mellan åtta och 15 år.