Fallet återupptas – rulltrappeolycka kan ledas till åtal

1:42 min

Klämolyckan i Östermalmstorgs tunnelbanestation då Åsa De Lorenzo fick sitt ben svårt skadat kan leda till åtal. Förundersökningen har tagits upp igen men åklagaren måste agera fort.

Det var i februari 2015 som Åsa De Lorenzo klämdes fast och skadade sitt ben svårt. Nu kan P4 Stockholm berätta att förundersökningen återigen tagits upp.

– Det känns ju som ytterligare en förhoppning, och det känns också som att det börjar brinna lite i knutarna, säger Åsa De Lorenzo.

– Det måste snarast göras någonting eftersom jag har fått höra att preskriptionstiden på den här sortens grejer går ut i februari, för det håller bara i två år.

Vad skulle du säga om det händer, att det här blir nedlagt för att man inte har utrett färdigt innan dess?
– Då tycker jag att det är någonting som inte funkar i Sverige, att inte en person ska kunna få rättvisa. Får inte en person rättvisa, då spelar det ju ingen roll att det finns lagar, säger Åsa De Lorenzo.

Det var i februari förra året som ett steg i rulltrappan vid Östermalmstorgs tunnelbanestation gav vika. Åsa De Lorenzo klämdes fast och fick sitt ena ben svårt skadat.

Olyckan ledde till att ett stort antal rulltrappor var avstängda i flera månader för att repareras.

Frågan om det var något brottsligt slarv bakom olyckan är inte färdigutredd. Förundersökningen har lagts ner två gånger, men tas nu upp igen.

Och nu måste det gå fort. Preskriptionstiden går ut om tre månader och ett eventuellt åtal måste väckas innan dess.

Åsa De Lorenzos advokat Susanne Feinsilber säger att det är viktigt att det blir ett åtal.

– Det är ju oerhört viktigt, framför allt för min klient så klart att det utreds, att det prövas om det finns ett straffrättsligt ansvar bakom det här. Men det är också viktigt för hela resenärskollektivet i Stockholm att det straffrättsliga ansvaret blir prövat.