Giftiga tungmetaller och dopningsklassade ämnen i kosttillskott

1:30 min

Giftiga tungmetaller och dopningsklassade ämnen. Det har Livsmedelsverket hittat i kosttillskott som säljs på nätet. Nu vill de ha regeringens hjälp att kontrollera det här.

Av alla livsmedel som finns på nätet är kosttillskott det absolut vanligaste. Men de senaste åren har det hittats flera farliga ämnen i produkterna som säljs på sajterna.

Jan Sjögren är chef för avdelningen på Livsmedelsverket som styr testningen av livsmedel i Sverige.

Det som kommunerna upptäckt är dopingpreparat och andra substanser som inte är som de ska. Om det är växtbaserade kosttillskott så kan de innehålla höga halter av till exempel bly eller kadmium.

Kan innehålla vad som helst

Kadmium och bly är kända som starkt cancerframkallande ämnen. Enligt Livsmedelsverket har 30-50 procent av företagen som säljer kosttillskott på nätet inte registrerat sig för att få sälja livsmedel. Det betyder att produkterna står utanför den svenska livsmedelskontrollen och i praktiken kan innehålla vad som helst.

Bekymret är att det är lättare att gömma sig från kontrollmyndigheterna när man säljer via nätet. Och det kan i värsta fall innebära att produkter på marknaden inte är säkra.

Nationell specialgrupp

Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen utrett vad som kan göras åt oseriös näthandel med framförallt kosttillskott. De föreslår nu en nationell specialgrupp som ska spåra och stoppa det här, särskilt eftersom man tror att antalet osäkra livsmedel kommer att stiga om ingenting görs.

Borde man ha gjort det här tidigare?

– Ofta är det så att man borde gjort många saker mycket tidigare, men nu är vi ändå här med en strategi som vi försöker effektivera de kommande åren.