Ishockey

Ett år efter smällen - inget spel för ÖIK:s Markus Molin

5:18 min

För drygt ett år sedan tacklades ÖIK:s spelare Markus Molin i en ishockeymatch. Han är fortfarande påverkad av hjärnskakningen och får inte spela ishockey.

Huvudtacklingar och hjärnskakningar med långvarig rehabilitering har drabbat Östersunds IK hårt. Tre spelare har varit borta från spel en längre period efter huvudtacklingar.

Markus Molin blev tacklad i en division 1-match mot Piteå den 24 oktober förra året och har fortfarande inte återhämtat sig. Han blev tvingad att avbryta studier och sjukskriva sig efter tacklingen.

–  Man måste prata om det här med respekt hela vägen upp från ungdomar, juniorer, även i A-lag och lyfta frågan så att man förstår vad som kan hända om man tacklar nån i huvudet, säger Markus Molin.

I år har antalet huvudtacklingar i SHL minskat drastisk, men sett över en längre period har huvudtacklingar med hjärnskakningar till följd ökat rejält. Det visar en ny undersökning vid Luleå tekniska universitet av doktoranden i fysioterapi Mascha Paulsen och idrottsläkaren Yelverton Tengner.

Nu efterlyser Yelverton Tengner ett antal kraftfulla åtgärder för att minska risken för hjärnskakningar. Bland annat ett förbud för tacklingar för spelare under 16 år, längre avstängningar för spelare som delar ut huvudtacklingar och sämre skydd.

Micke Eriksson är ÖIK:s sportchef och han håller med om att spelarna idag åker skridskor snabbare och har bättre skydd, vilket gör det lättare att spela tufft. Han anser att man ska börja träna tacklingar tidigare i åldrarna. Då får man lära sig tidigt vad det innebär att tackla och tacklas. Föreningarna har en viktig roll för att få bukt med problemet, menar han.

– Just de här dumma tacklingarna är det viktigt att föreningen tar avstånd från, säger Micke Eriksson.