Hårdbevakat lokalval i Peking

2:34 min

Idag är det lokalval i Peking. Röstandet tycks vara enkelt – med modern teknik och kandidater som alla är godkända av kommunistpartiet.

– Ta det försiktigt, säger en valarbetare till en 94-årig man som kommer in i tofflorna för att rösta, stödd på sin fru.

Mannens lojalitet röner stor uppskattning bland valförrättarna på kvarterskontorets gård.

Valdeltagandet väntas bli högt, eftersom alla som har arbeten röstar på jobbet.

– Över 80 eller 90 procent röstar, upplyser en valförättare med festligt rött band på bröstet.

Och för dem som är registrerade medborgare i Peking går det lätt och smidigt att registerna sig med hjälp av mobiltelefonen och en QR-kod som leder till den kinesiska allt-i-allo-appen Wechat.

Själva röstningen är nästan lika enkel – med tanke på hur få valmöjligheter som finns.

På bordet i vallokalen ligger broschyrer där väljarna kan ta sig en titt på valkretsens tre kandidater till två platser i den lokala folkkongressen.

Däremot behöver inte väljarna känna sig särskilt betungade. Arbetet med att gallra bland kandidaterna är i stort sett nämligen redan gjort.

Kandidaterna är kända för att vara lojala på arbetet och har solida kopplingar till kommunistpartiet.

I år meddelade visserligen 18 personer utanför kommunistpartiets kontroll att de ställt upp som kandidater i Pekings lokalval till lokala folkkongresser.

De har vittnat om intensifierad övervakning, och lagom till valdagen tycks alla tillfälligtvis ha "försvunnit". Ett tecken på hur allvarligt kommunistpartiet ser på utomstående som gör anspråk på att göra bruk av den demokrati som finns inskriven i den kinesiska konstitutionen.

Mönstret går igen i lokalval som nu hålls successivt över hela landet. Innan året är slut ska omkring två och en halv miljon representanter valts till lokala folkkongresser, vilka i sin tur väljer högre nivåer av representanter och ledare.

Grändens frivilliga kvartersvakt berättar att han visserligen gick och röstade i morse.

Men han låter mig förstå, att fastän han gärna ställer upp och vaktar i ur och skur två dagar i veckan, så har han inget vidare intresse för valet på kvarterskontorets gård idag.

Han irriterar sig i stället på att ambitiösa politiker har beordrat dyr ny stensättning av gränden, som fick ny asfalt så sent som för ett år sedan.

– De säger att det ska göra det vackert, men det här är ju rent slöseri. Och var skulle jag kunna säga något om det, säger kvartersvakten och skrattar uppgivet och pekar på travarna av dyr betongsten.