Förlängd insats vid Medelhavet

1:27 min

Sverige ska fortsätta att hjälpa till med gränsbevakning i Medelhavet i ytterligare ett år, enligt inrikesminister Anders Ygeman.

– Sverige ska kunna vara med och rädda liv i Medelhavet. Därför förlänger vi, säger han.

Den svenska kustbevakningens nuvarande uppdrag att delta i den europeiska gränsövervakningsmyndigheten Frontexs operationer i Medelhavet går ut sista april nästa år. Men regeringen kommer att förlänga kustbevakningens mandat i ytterligare ett år, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Och enligt Ygeman handlar det om att rädda liv.

– Det är en gränsbevakningsoperation, men den gränsbevakningsoperationen har lett till att över 10 000 människoliv har kunnat räddas.

Samtidigt har antalet flyktingar som kommer med båtar över Medelhavet från Turkiet minskat dramatiskt sedan mars i år. Då trädde avtalet mellan Turkiet och EU i kraft, som gör att flyktingar som kommer till EU från Turkiet, ska skickas tillbaka till Turkiet.

Det har lett till att den svenska kustbevakningen framförallt jobbat med gränskontroller den senaste tiden, även om sjöräddning alltid går före när det behövs.

Precis vad Sverige kommer att bidra med när insatsen förlängs är för tidigt att säga, enligt Anders Ygeman.

– Det beror på vilken utrustning Frontex vill ha. Hittills har Sverige bidragit med ett stort fartyg, flera mindre båtar och med en polishelikopter och det är möjligt för Sverige att bidra med motsvarande insatser nästa år.

Räcker det här för att rädda de människor som behöver räddas?

– Det här är en viktig insats men vi måste göra ytterligare insatser för att se till att människor inte ger sig ut på Medelhavet i de här bräckliga farkosterna.

Formellt fatts beslutet om förlängt mandat på regeringssammanträdet i morgon, torsdag.