Jordbruksverkets it-system – 300 miljoner för dyrt

1:41 min

Jordbruksverkets nya it-system för att betala ut EU-stöd har blivit så dyrt att det gått ut över annan verksamhet inom myndigheten.

Systemet har kostat 300 miljoner mer än planerat, visar en rapport som Statskontoret gjort på uppdrag av regeringen. 

– Jorbruksverket analysarbete får man spara ner på, utveckling av intern effektivitet får man också skjuta framför sig, det är den typen av långsiktigt arbete som man får skjuta på för att få fram det här administrativa stödsystemet, säger utredaren Johan Wockelberg Hedlund.

När det visat sig att kostnaderna för ett nytt it-system på Jordbruksverket började dra iväg rejält gav regeringen i uppgift till Statskontoret att analysera om det statliga verket verkligen kan utföra sina uppgifter inom sina ekonomiska ramar.

Den analysen visar i dag bland annat att en del kunskapsarbete kan drabbas – men framför allt att många lantbrukare fått vänta på utbetalningar av EU-stöd. 

– Den här merkostnaden som har blivit har blivit administrativt har ju också blivit för att vi inte ska drabba lantbrukarna. Och vi har i år lyckats få ut pengarna mycket tidigare än vi har fått tidigare så det är ju i alla fall ett gott resultat, säger Leif Denneberg, generaldirektör på Jordbruksverket.

Ett av problemen var att systemet för utbetalningarna upphandlades innan reglerna var helt klara och i dag har det hela kostat dubbelt så mycket som beräknat. Regeringen har fått skjuta till 300 miljoner extra för att Jordbruskverket ska kunna slutföra arbetet.

Johan Wockelberg Hedlund tror att det kan bli fler kontroller innan det är klart:

– Jag tror att regeringen kommer fortsätta följa upp den här frågan.