Fler med högt blodtryck i fattiga länder

1:40 min

Antalet människor på jorden med högt blodtryck har nästan fördubblats de senaste 40 åren, visar en studie i tidskriften The Lancet.

 Det är framförallt låg- och medelinkomstländer som svarar för ökningen.

Enligt Mai-Lis Helenius som är hjärtläkare och professor i folkhälsa vid Karolinska Institutet, är det den västerländska livsstilen som sprider ohälsa.

– När ekonomin blir bättre så har man råd att köpa moped, sedan bil. Man börjar äta mer västerländskt eller amerikanskt, säger Mai-Lis Helenius

Det är fler människor än någonsin på jorden, över en miljard, med högt blodtryck, vilket är en ledande riskfaktor för stroke och hjärtsjukdomar.

Och främst är det i låg- medelinkomstländer som Bangladesh, Nepal, som ökningen är störst, konstaterar forskarna bakom studien i The Lancet.

I mer välmående länder som USA, Storbritannien och Kanada, har förekomsten av högt blodtryck aldrig varit så låg som nu.

– Det beror på bättre behandling. Men också att livsstilen i vissa avseenden har förbättrats. Men det är fortfarande så att högt blodtryck är ett problem i USA, och i Sverige. Varannan svensk man över 60 har högt blodtryck så det är inte något vi lämnat bakom oss, säger Mai Lis Helenius.

Men svenskarnas blodtryck har ändå sjunkit stadigt de senaste 40 åren och Sverige hamnar på plats 179 av 200 länder i rankningen.

Under samma har sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt blivit allt mindre vanliga.

– Hjärtkärlsjukdomarna började minska på 60- och 70-talen i Sverige och sedan dess har vi haft en fantastiskt gynnsam utveckling, säger Mai-Lis Helenius.

Fattiga och medelinkomstländer är på väg in i en fas där fetma och övervikt ökar och då ökar också förekomsten av högt blodtryck, menar Mai-Lis Helenius.