Polisen anmäld för att registrera åsikter

Uppdaterad 16:45
Efter en anmälan från en privatperson ska Datainspektionen nu granska om polisen ägnar sig åt olaglig åsiktsregistrering. Enligt anmälaren har polisen register där bland annat veganer, satanister och rasister finns med.

Men Rikspolisstyrelsens chefsjurist Lotta Gustafson säger att registret bara är till för att föra statistik.

– Relationskoderna är enbart till statistiska ändamål, för att polisen ska kunna följa upp sin verksamhet. Vi ska exempelvis planera vårt brottsförebyggande verksamhet på ett bättre sätt, säger Lotta Gustafson.

Det handlar om polisens så kallade relationskoder. Varje kod motsvarar en kategori som till exempel vegan, satanist, autonoma grupper, rave och rasist.

Hävdar motsatsen
Enligt Rikspolisstyrelsen används koderna alltså till att föra statistik, och Lotta Gustafson säger att det inte går att koppla enskilda personer till registret.

Men i en anmälan till Datainspektionen hävdas motsatsen - att koderna också används för att registrera enskilda människors åsikter.

Kriminologen Jan Flyghed tror att anmälaren har rätt. Han säger att han har svårt att tro att polisen inte kan samköra sina register.

– Det förefaller mig väldig märkligt att man inte skulle kunna samköra. Rent tekniskt måste det gå att göra den kopplingen. Det borde gå lyfta upp de som är ”veganflaggade”, och rimligtvis få upp de namnen. Om jag nu har fel är det upp till polisen att visa för mig att de har ett väldigt rättssäkert system, säger Jan Flyghed.

Startat utredning
Datainspektionen har nu startat en utredning för att ta reda på om relationskoderna används eller kan användas på ett olagligt sätt. För det är olagligt att syssla med åsiktsregistrering, säger David Säfwe, jurist på Datainspektionen.

– Är det så att man kan söka på personer som har de här speciella kopplingarna, då ser vi väldigt allvarligt på det, säger David Säfwe.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se