Flyktingar och migranter fastnar i Bulgarien

2:07 min

I Bulgarien finns en växande oro för att allt fler flyktingar och migranter blir fast i landet sedan länder norrut skärpt sina gränskontroller.

Nyligen varnade EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos för att Bulgarien håller på att bli en ny smuggelväg in i Europa, sedan andra vägar stängts.

Flyktingfrågan var också en av de mest diskuterade inför det bulgariska presidentvalet som avgjordes i söndags.

– På min tid, när jag jobbade som gränsvakt på 70-talet, hade vi rätt att skjuta på folk om de inte stannade efter tredje uppmaningen, säger Stravko Dimitrov, danslärare i staden Harmanli i södra Bulgarien.

– Dagens gränsbevakning är ju rena skämtet, säger han.

Bulgarien har ändå satsat stort på att skydda sin landgräns mot Turkiet och de senaste två åren har ett nära 15 mil långt taggtrådsstängsel satts upp. Sedan i oktober har man också hjälp av omkring 200 gränspoliser från EU:s nya gräns- och kustbevakningsstyrka som på ett mer effektivt sätt ska skydda unionens yttre gräns mot flyktingar och migranter som tar sig till Europa på illegal väg.

Frågan var också uppe inför presidentvalet nyligen - och socialistpartiets kandidat Rumen Radev - som i söndags med stor majoritet valdes till Bulgariens nya president har intagit en hård linje och sagt att han inte tänker låta landet förvandlas till "Europas flyktingghetto".

Men trots stängsel och mer gränsbevakning stoppas varje vecka flera hundra flyktingar och migranter som tagit sig över gränsen in i Bulgarien. Hittills i år har över 17 000 stoppats och i landets flyktingläger är det fullt. De flesta som kommer är från Afghanistan följt av Irak och Syrien. Tidigare har Bulgarien främst varit ett transitland men sedan andra länder, som Serbien, skärpt sin gränsbevakning blir alltfler mot sin vilja fast i landet.

I Harmanli i Bulgariens största flyktingläger bor nu över 3 000 personer, bland dem läraren Shogofa från Afghanistan, hennes man Nasim och sonen Shokran, 1,5 år.

– Vad kan vi göra? Det enda vi tänker på nu är om vi ska betala smugglare för att komma härifrån, säger Shogofa.