Ungdomsordförande vill ha draperier och samtal om skolduschar

4:43 min

Klassmentorerna i högstadiet borde prata mer med eleverna om duschandet och skolorna bör sätta upp draperier. Det säger Alice Fallström, ordförande för Karlstads ungdomsfullmäktige, efter Sveriges Radios skolduschgranskning.

Drygt 3200 högstadieelever deltog i enkätundersökningen, som är den största i sitt slag, och mer än var tredje svarade att de sällan eller aldrig duschar efter idrottslektionerna.

Vanligaste skälet är att man inte har blivit svettig, men 31 procent uppgav att det är jobbigt att visa sig naken och elva procent är rädda för att bli filmade eller fotade i duschen.

Alice Fallström, som själv går i trean på gymnasiet, känner igen bilden av att det kan vara jobbigt att visa sig naken. Både från högstadie- och gymnasietiden.

– Det var aldrig någon som bara bytte om och bara slängde av sig kläderna och gick in i duschen utan handduk omkring sig. Speciellt i högstadiet är man jätteosäker på det mesta med sig själv, och speciellt kroppen när den förändras. Det är jättetråkigt att det fortsätter upp i åldrarna, men jag tycker att det minskar mer och mer, säger hon.

Alice Fallström tycker att klassmentorerna borde prata mer med eleverna om kroppsideal och duschandet efter idrotten.

– Om man inte vill prata med hela klassen kan man ju prata med bara tjejer eller bara killar. För det visade ju undersökningen, att det är fler tjejer som inte duschar.

Enligt undersökningen är det 45 procent av tjejerna och 25 procent av killarna som sällan eller aldrig duschar efter idrotten. Andelen som tycker att det är jobbigt att visa sig naken är också betydligt högre bland tjejerna.

– Det är väl normer och stereotyper kring könen, att tjejer kanske är mer osäkra. Eller så är det bara att killarna förväntas att vara mer säkra på sig själva, säger Alice Fallström.

Jorin Drewes, som tog studenten i våras, minns från sin högstadietid att alla killarna brukade duscha.

– Det kändes som att det inte var några större problem med att vara naken i omklädningsrummet, säger han.

Både Alice Fallström och Jorin Drewes tycker att kommunen borde satsa på att sätta upp skärmar och draperier i duschrummen.

– Det kan inte vara hur dyrt som helst att ha draperier. Det kan ju bli ett jättestort problem, att man till och med stannar hemma för att man tycker att det är jobbigt att idrotta och visa sig. Då kanske det kan vara värt lite pengar, för att man ska känna sig trygg i idrotten i skolan, säger Alice Fallström.