Låst läge för hjärtläkaren Fikru Maru

4:49 min

Situationen för den svårt sjuke hjärtläkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien har förvärrats. För snart fyra veckor sedan meddelade domstolen i Addis Abeba sin dom och förhoppningen var då att Fikru snart skulle kunna flygas hem för vård – men sedan dess har ärendet stått still.

Sedan en tid tillbaka vårdas hjärtläkaren Fikru Maru på sjukhus för en kollapsad lunga. Domen mot honom för snart fyra veckor sen gav hopp om att han skulle kunna flygas hem efter ett beslut om straffrabatt, men inget har hänt. Nu tvingas Fikru Maru genomgå en operation där delar av hans lunga måste tas bort.

– Vi har redan väntat för länge och det är därför som vi måste skära bort delar av hans lunga som inte fungerar längre. För varje dag som går får han sämre livskvalitet och högre risk för komplikationer och det är förfärligt, säger Fikrus dotter Emy Maru.

Förhoppningen är att operationen ska kunna genomföras i Sverige men ju längre tiden går ökar risken för att en operation måste genomföras i Etiopien mot läkarnas rekommendationer.

– Det är ett mardrömsscenario. Det är klart att om vi inte kommer härifrån så måste man göra ett försök. Men då är det för att vi inte har något annat val, säger Emy Maru.

Den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i 3,5 år, misstänkt för inblandning i en stor korruptionshärva som innefattar landets dåvarande tullminister. Han dömdes mot sitt nekande till 4 år och 8 månaders fängelse för kännedom om korruption. Domen gav hopp om att Fikru snart skulle kunna flygas hem men på grund av stora administrativa problem har situationen inte gått att lösa.  

– Doktor Fikrus fall är ovanligt i Etiopien. Han blev dömd trots att han ligger på sjukhus och det har aldrig tidigare hänt i Etiopien. Normalt sett vårdas man färdigt och tas tillbaka till domstolen och får sin dom. Han har fått sin dom medan han vårdas på sjukhus och därav har det uppstått viss förvirring i förvaltningen. Man vet inte hur man ska hantera det, säger Jan Sadek, Sveriges ambassadör i Addis Abeba.

De senaste veckorna har Jan Sadek, Sveriges ambassadör i Etiopien, tillsammans med Fikrus dotter, Emy Maru, försökt att hitta lösningar så att ett beslut om straffrabatt för Fikru kan fattas. En beredskap finns på plats för att flyga hem Fikru till Sverige om han skulle ges klartecken att lämna landet.

Oroligheter i Etiopien med rådande undantagstillstånd och teknikaliteter kring att Fikru måste registreras på ett annat fängelse än det där han är inskriven gör dock att beslutet dröjer.

– Detta är då förklaringen men samtidigt är det förstås oacceptabelt att han fortfarande är där han är, nämligen på ett Etiopiskt sjukhus och att han inte får den vård han behöver. Han behöver en mer avancerad operation än vad man kan ge här, säger ambassadör Jan Sadek.

Både statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) har tagit kontakter för att skynda på ärendet.

– Den senaste tiden så har statsminister Stefan Löven talat med premiärministern två gånger för att påskynda processen. Margot Wallström ringde för några dagar sen till sin kollega här, den nye utrikesministern för att ta upp frågan, säger ambassadör Jan Sadek.