Hon kan bli Islands statsminister

1:25 min

Island kan för andra gången få en kvinna som statsminister – Katrín Jakobsdóttir. Men hon får en tuff uppgift att försöka förhandla fram en bred koalitionsregering.

Partiledaren för Grön Vänster, Katrín Jakobsdóttir, fick i dag uppdrag av Islands president att försöka bilda regering.

Konservativa Självständighetspartiet blev störst i isländska valet den 29 oktober, men i går meddelade partiets ledare, Bjarni Benediktsson, att han har misslyckats att förhandla fram en majoritetsregering. Mycket skilda åsikter om framför allt fiske och EU lade krokben för försöken att bilda en mitten-högerregering med tre partier.

Grön Vänsters 40-åriga ledare räknas som Islands mest populära politiker. Katrín Jakobsdóttir kan bli Islands andra kvinnliga statsminister, efter Jóhanna Sigurðardóttir som ledde landet 2009-2013.

Fast Jakobsdóttir får ett mycket svårt uppdrag. Hon vill helst se en vänsterdominerad majoritetsregering, men det kräver i så fall att hon lyckas förhandla fram en koalition med hela fem partier. Ett av dem är Piratpartiet, som har sagt sig vilja stå utanför regeringen efter att valet gick mindre bra än väntat för piraterna.

Det är ett komplicerat parlamentariskt läge med rekordmånga sju partier i det nyvalda Alltinget. Det är därför stor risk att Island inte kan hålla fast vid traditionen med majoritetsregeringar.