Flytande vatten fick Pluto att tippa över

1:55 min

Det verkar finnas flytande vatten under Plutos yta, konstaterar två artiklar i Nature idag. Vatten som delvis sipprat fram och bildat en så stor och tung ismassa att planeten ändrat sin rotation.

Att Plutos inre är så varmt att vatten kan hållas flytande är förvånande tycker Eric Stempels, forskare vid institutionen för astronomi och rymdfysik på Uppsala universitet.

– Det är väldigt överraskande. Pluto ligger väldigt isolerad i solsystemet, där det är väldigt kallt. Pluto är också mycket liten och för en sådan liten kropp förväntar man sig att den skall frysa till på insidan väldigt snabbt, säger han.

Men så ser Pluto inte ut. Dvärgplaneten liknar till exempel inte alls vår måne, som är ganska tråkig, och i sammanhanget mest liknar en kall och smutsig snöboll, säger han.

Pluto är aktiv på ett helt annat sätt. Den nya forskningen tyder på att den lilla dvärgplaneten har en sedan tidigare okänd energi inom sig. Allt avslöjas genom det hjärtformade islager som upptäcktes på Plutos yta förra året. Hjärtat är troligen en nedslagplats från en komet, som sedan fyllts med kvävgas och is. Kraften i nedslaget har tunnat ur skorpan och tillåtit vatten att sippra fram.

Den aktuella studien tyder på att i takt med att den hjärtformade kväveisen bildats, har dvärgplanetens massa snedfördelats. Det har fått Pluto att rulla över och för evigt ändra sin rotation.

Studierna visar också att Pluto verkar ha en slags inre energi, som gör att berg och dalar kan bildas. I det avseendet liknar Pluto Saturnus och Jupiters månar, som tack vare närheten till sina moderplaneter är utsatta för tidvattenkrafter och ett starkt magnetfält, som värmer deras inre.

Men i närheten av Pluto finns inga stora planeter, inte heller några kraftiga magnetfält. Så vad det är som skapar Plutos inre energi, som möjliggör både flytande vatten och atmosfär, och som knådar fram såväl berg som dalar? Svaret är att det vet man inte.

– Då kan man spekulera i att det kanske är ett kraftigt nedslag som skapat energin. Är det nedslaget som deponerat tillräckligt med energi för att värma Plutos insida, och som ger Pluto alla berg och atmosfär och gaser omkring sig? Det är väldigt intressant, säger Eric Stempels.

 

Källor: Reorientation of Sputnik Planitia implies a subsurface ocean on Pluto. F. Nimmo et al, 2016. Nature. Doi: 10.1038/nature20148

Reorientation and faulting of Pluto due to volatile loading within Sputnik Planitia James T. Keane et al, 2016. Nature. Doi: 10.1038/nature20120