Kurator tror på duschbås för att få elever att duscha

2:54 min

Olle Granath, kurator på Nivrenaskolan i Njurunda, är inte förvånad över det resultat som framkommit i Sveriges Radios granskning av hur elever upplever sina skolduschar. Han tror att enskilda duschutrymmen, som bås, kan få fler att duscha.

Vad tror du krävs för att få elever att duscha? Diskutera här.

Sex av tio elever i Sveriges Radios undersökning säger att de inte alltid duschar efter idrotten. En förklaring är att det är jobbigt att vara nakna inför andra.

– Jag tycker också att det kan vara jobbigt. Det är självklart att man inte vill stå naken med andra, säger Olle Granath.

På Nivrenaskolan finns det ett duschbås i varje duschutrymme och vissa elever som Olle Granath pratat med säger att de väljer att duscha där.

Man kan tro att tjejer är mer exponerade för utseendefixering, men det är även killar.

– Frågan om utseende är jätteladdad och har alltid varit det. Och det gäller både tjejer och killar. Man kan tro att tjejer är mer exponerade för utseendefixering, men det är även killar.

Bygg bås

Olle Granath tror på att bygga fler duschbås.

– Det borde vara vi vuxna som stöttar upp. Jag kan inte se hur vi kan lösa problemet att tonåringar tycker illa om sin kropp. Det är ett stort problem, som vi kan lösa till viss del, men inte fullt ut. Att bygga duschbås är en lysande sak, säger han.

Vissa menar att skolorna istället måste arbeta med elevernas självkänsla och få elever att sluta skämmas över sin nakenhet – är det rimligt?

– Det spontana svaret är nej. Det här jobbar vi med varje dag, men jag kommer aldrig lyckas att få alla 450 elever på Nivrenaskolan att tycka om att duscha tillsammans. Om man tror att det skulle vara lösningen istället för att sätta upp duschbås då är man ganska tuff.