Carl Jan Granqvists vintips vecka 46

Årets Beaujolais Nouveau och en trotjänare från Beaujolais

4:20 min

Den årliga traditionen återkommer den tredje torsdagen i november år efter år och har för många svenskar blivit synonymt med området Beaujolais i Frankrike.

Röd Beaujolais är otroligt gott att ha till fågel, både vilt och kyckling. Det är även fantastiskt gott att servera något kyld till den griljerade julskinkan. Denna vecka rekommenderar jag både årets Nouveau och en gammal trotjänare från Beaujolais.


Vin 1: Rött vin på 75 cl flaska. 2016 Beaujolais Nouveau Labouré-Roi nummer 5490 på Systembolaget
Årets Beaujolais Nouveau kommer från den stora Bourgogne negociantfirman Laboure-Roi, druvorna läggs hela i stora ståltankar och jäsningen sker inifrån. Detta gör att druvorna spricker och druvjuicen som samlats i tanken påbörjar en vanlig alkoholjäsning. Denna metod ger otroligt lätta och fruktdrivna viner. Traditionen kommer ifrån att vinbönderna firade året som varit med att dricka skördens första vin.
Doft: Stor ungdomligt bärig doft med mängder av hallon och blåbär följt av den typiska skumbanan tonen.
Munhåleupplevelse: Ren, ungdomlig smak som är sprängfylld av saftiga bär i form av blåbär, körsbär och hallon med ett lite örtigt avslut.
Alkohol: 12%
Pris: 79 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska. 2014 Morgon Georges Duboeuf nummer 5106 på Systembolaget
Georges Duboeuf som är producenten bakom detta vin tillhör de som satt området på kartan och de producerar vin från de flesta av Beaujolais byar. Detta vin kommer från byn Morgon vilket är den kändaste av de 10 klassificerade Cru-byarna i Beaujolais. Druvorna har efter skörd pressats och vinifierats innan det lagrats på rostfria ståltankar.
Doft: Bärig, ren doft med välkomponerade toner av skogshallon och blåbär följt av lakrits och örter.
Munhåleupplevelse: Elegant och välsammansatt med saliverande fruktsyra och massor av hallon och blåbär följt av mineraler och örter.
Alkohol: 13%
Pris: 99 kr