Ny granskning: Sverigefinnarnas historia saknas ännu i läroböcker

1:14 min

Sverigefinnarnas och tornedalingarnas historia saknas fortfarande i läroböcker i historia för högstadiet, trots att den i kursplanen klassas som centralt innehåll för kursen.

Forum för levande historia beställde en granskning av läroböcker i samhällskunskap och historia för årskurs 7-9 med fokus på rasism, främlingsfientlighet och intolerans.

Den utgick ifrån det centrala innehåll som skrivs fram i kursplanen för ämnena.

Historieundervisningen ska på högstadiet enligt kursplanen ge 'historiska perspektiv på urfolket samerna och de övriga nationella minoriteternas situation i Sverige.'

Uppfyller inte målet

Anna Johnsson Harrie, som är lektor i pedagogiskt arbete vid Linköpings universitet, genomförde granskningen och kom fram till att detta inte avspeglas i böckerna.

– Alla historieläroböcker uppfyller inte målet. I två av de sex granskade historieböckerna finns det överhuvudtaget ingenting om samerna eller de andra nationella minoriteterna och när det finns är det ofta väldigt kortfattat, förklarar Johnsson Harrie.

Ingen av böckerna ger historiska perspektiv på sverigefinnarna och tornedalingarna. Det är en brist i samtliga böcker.

Allt får ju inte plats i en lärobok. Varför tycker du att just de nationella minoriteterna borde finnas med?

– Med den tydliga skrivningen som finns i kursplanerna sänder man en viktig signal om att det här är viktigt innehåll i kurserna och då tycker jag att en lärobok som ska täcka kursplanen ska ha med det viktiga innehållet, säger Anna Johnsson Harrie.

"Hade underlättat för lärarna"

Anna Johnsson Harrie förtydligar att precis allt i en kursplan givetvis inte får plats i en lärobok och lärarna använder även annat undervisningsmaterial. Hon tycker dock att det borde ha funnits med just i det här fallet.

– Det hade gott och väl fått plats, och det hade underlättat mycket för lärarna och eleverna om det funnits med i böckerna.

Vad kan det ha för konsekvenser att sverigefinnarnas och tornedalingarnas historia saknas i böckerna?

– Förhoppningsvis har man en lärare som plockar in det här i undervisningen ändå, men det hade varit betydligt mer lyckat om det också hade funnits med i läroboken för att ge det samma status som annat som finns i kursplanen.

Ger status att vara med

Anna Johnsson Harrie menar att läroböcker inte är vilka böcker som helst.

– Läroböcker är ju särskilda böcker på det sättet att vi generellt sätter en stor tilltro till dem och vi läser dem med viss respekt, och därför spelar det roll vilka som representeras i dem och vad böckerna tar upp.

Vad tror du att det beror på att just sverigefinnarnas och tornedalingarnas historia saknas i dem?

– Läroboksforskningen har länge visat att det ibland är väldigt konservativt, svårt att få in nya saker i läroböckerna och det här är ett sånt exempel där det har tagit väldigt lång tid att få in.

"Dags att få med det"

Enligt Johnsson Harrie borde det nu vara dags att ordna upp detta.

– Det har nu ändå stått rätt länge i kursplanerna att man ska prata om de nationella minoriteterna så de borde klara det, men det sitter alltså fortfarande svårt åt i vissa böcker.

De skriver fortfarande en nationell svensk historia utan de nationella minoriteterna.

Så du ger läroboksförlagen en hemläxa här?

– Jag hoppas att de gör en hemläxa. Samma förlag hade ju lyckats få med nationella minoriteternas status i samhällskunskapsböckerna så det här borde inte vara en omöjlig uppgift, säger Anna Johnsson Harrie.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.