Just nu
  • Tomas Fischer död i drunkningsolycka, skriver Aftonbladet

Fäboland hyllar tanternas roll i folkmusiken

3:12 min

Folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders turnerar med en föreställning om fäbodarnas feministiska arv. I kväll kommer "Fäboland" till Bokenäs.

Hur kan fäbodens tanter vara inspirerande för unga kvinnor idag? För folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders är svaret självkart. Det gäller att hitta nya perspektiv på den svenska historieskrivning.

– Musiken som användes på fäboden är också en grund i väldigt mycket hur svensk folkmusik låter. I historieböckerna står det ofta att det är män som har skrivit folkmusiken, men fäbodens musik är en så stark tradition i den svenska folkmusiken och där har faktiskt kvinnorna både komponerat och improviserat fram musiken, förklarar Sara Parkman.

Med hjälp av nyskriven och traditionell folkmusik bjuder de på en scenisk resa som förmedlar en ny synvinkel på landets historia och levande tradition.

– Folkmusiken har aldrig varit bunden av nationsgränser utan av mänskliga utbyten. Och det tänker jag är väldigt viktigt att förmedla i tiden som dessa. Den svenska traditionen har en stark kärna av någonting och alltid också blandats och tagit influenser från andra kulturer, fortsätter hon.