Dansk Folkeparti rasar i opinionen

1:58 min

Det går dåligt för det invandringskritiska Dansk Folkeparti. Partiet har backat kraftigt i opinionen under hösten.

Bedömare talar om en historisk tillbakagång.

– Dansk Folkeparti har aldrig sett en så här stor tillbakagång. De har alltid bara gått framåt. Så det här är något helt nytt för partiet, säger Erik Holstein, politisk kommentator på danska nyhetssajten Altinget.

Flera opinionsmätningar den senaste tiden visar att Dansk Folkeparti har tappat ungefär var tredje väljare sedan i september. I Altingets senaste mätning stannade de på drygt 14 procent.

I folketingsvalet förra sommaren fick partiet drygt 21 procent och så sent som i september visade mätningar på drygt 22 procent - bara några procentenheter från att vara Danmarks största parti.

Opinionsmätningars tillförlitlighet ifrågasätts på många håll just nu, men Erik Holstein menar att det inte är något tvivel om att det är fråga om ett historiskt ras.

Det invandringskritiska Dansk Folkeparti har burits fram av den danska opinionens krav på allt stramare utlänningspoliltik, och partiet har satt stort avtryck i dansk lagstiftning på området i många år.

Men höstens tillbakagång handlar inte om att danskarna inte längre vill ha en stram utlänningspolitik, säger Erik Holstein.

– Det är viktigt att förstå att det inte finns politiska orsaker till tillbakagången. Det är inte så att danskarna inte längre vill ha en stram utlänningspolitik, säger han.

Förklaringen till tillbakagången är istället dels att ett nytt parti med ännu stramare invandringspolitik har etablerat sig i dansk politik under hösten.

Men främst stavas orsaken skandal. Under hösten har danska medier avslöjat omfattande svindel med EU-pengar bland partiets EU-parlamentariker - en sak som just nu utreds av EU:s antikorruptionsbyrå.

Enligt Erik Holstein drabbar det särskilt hårt ett parti som etablerat bilden av sig själva motsatsen till Bryssels arroganta byråkratiapparat.

– Det gör det ju bara ännu värre. De har i åratal pratat om EU-svindel och ett okontrollerbart byråkratiskt system. När de nu själva beter sig precis så som de kritiserat EU för att vara, så slår det extra hårt, säger Erik Holstein, politisk kommentar på danska nyhetssajten Altinget.