Moderat kallar s-minister för hora i direktsändning – Sparkas

2:14 min

Den moderate politikern Delmon Haffo får sparken efter att ha kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora.

Senare på kvällen lämnade även Haffo samtliga sina politiska uppdrag.

Den moderata politikern Delmon Haffo kallar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" i en direktsänd video på nätet. Uttalandet kommer få konsekvenser, enligt moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete, din hora! 

Så uttrycker sig Delmon Haffo, moderat politiker och digital kommunikatör på partiet i en direktsändning på Youtube, till glada skratt från kollegorna. Det framgår av en video som Dagens Nyheter publicerat.

– Tror du jag hade sagt det officiellt eller, fortsätter Delmon Haffo i videon.

Anna Kinberg Batra sa kort efter att klippet blivit offentligt att uttalandet kommer få konsekvenser.

Timmen senare meddelade Moderaterna att Haffo fått sparken från sitt uppdrag som digital kommunikatör.

– Vi ser väldigt allvarligt på vad som har hänt. Det är helt oacceptabelt. Den berörda tjänstemannen har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst, säger Tomas Tobé.

Senare under kvällen lämnade Delmon Haffo själv samtliga poltiska uppdrag. Det var i ett samtal med Oskar Öholm, chefsombudsman för M i Stockholmsregionen, som Haffo gav beskedet. 

Det rör sig om uppdragen som Kommunpolitiker i Salem, landstingspolitiker i Stockholms län, ordförande Moderaterna i Salem och första vice distriktsordförande MUF Stockholm.

Sändningen är av allt att döma ett misstag, där de inblandade testar mikrofonen framför kameran. Men sändningen gick ut direkt på Youtube. Filmen togs snabbt bort men Socialdemokraterna hann spara ner inspelningen och dela med sig av den till DN. 

Annika Strandhäll skämtade i förra veckan på Facebook om att män inte borde få ha rösträtt. Uttalandet skapade en mindre storm i sociala medier och Delmon Haffo var en av de som gick hårt åt socialförsäkringsministern på Twitter.

Haffos oförsonliga ton mot Strandhäll har kritiserats för bland annat i en ledartext i Dagens Nyheter. I videon som DN publicerade i dag hörs minst en person i bakgrund som skrattar förtjust åt Delmon Haffos skämt.

– Det här ger uttryck för en ton i den gruppen som inte är sund, säger DN:s ledarskribent Amanda Björkman i Ekots extrasändning.

Annika Strandhäll kommenterar händelsen på Facebook så här:

 

 – Vi kommer nu också att föra samtal med de berörda medarbetarna. Jag vill också för Moderaternas räkning be om ursäkt till Annika Strandhäll och alla andra som känner sig träffade av helt oacceptabla uttalanden, säger moderaternas Tobé.