Debatt om fejknyheter och filterbubblor efter USA-valet

Diskussionerna om filterbubblor, spridning av desinformation samt sociala medier-jättarnas betydelse och ansvar för detta under USA-valrörelsen har gått höga i veckan. Vilket resulterat i att såväl Facebook som Google börjat se över sina policies.

Kritiken mot sociala medier-jättarnas informationsmakt i USA-valrörelsen blev om möjligt ännu starkare efter valdagen. Facebook anklagades för att ha spridit fejknyheter som påverkat valresultatet, vilket vd:n Mark Zuckerberg avfärdade som ”a pretty crazy idea.”

En analytiker hos BuzzFeed har mätt engagemang på Facebook och kommit fram till att fejknyheterna under valrörelsen engagerade mer än de äkta nyheterna.
   Dock, skriver New York Times, att Facebook trots allt tagit till sig av kritiken och att Facebookanställda har blivit allt mer medvetna om företagets roll i nyhetsförmedlingen.

Och Google fick smäll för att ha toppat sökningar på valresultatet med en länk som gick till en fejknyhetssida.

Melissa Zimdars, biträdande professor kommunikation och media vid Merrimack College, Massachusetts, fick erfara hur hennes lista över sajter med falska, missledande, klickfiskande och satiriska nyheter blev viral. Vilket NiemanLab har sammanfattat bra här.

Debatten fick både Facebook och Google att agera: "Newsonomics: Fake-news fury forces Google and Facebook to change policy" skriver NiemanLab. Google har meddelat att de nu blockerar fejknyhetssajter från sitt annonsnätverk och till NPR säger en talesperson för Facebook att de "inte gör affärer med fejknyhetsappar".

Filterbubblor

För att få veta hur människor upplever den politiska polariseringen och filterbubblorna som skapas av Facebooks algoritmer bad The Guardian tio väljare, fem konservativa och fem liberala, att byta Facebookflöden med varandra sista månaden innan valdagen. Experimentet utfördes så att två personor skapades med konservativa respektive liberala preferenser. Dessa hade under en tid lajkat typiska sajter och sidor som speglade deras åsikter.

Experimentdeltagarna fick inloggning till det kontot som hade motsatta åsiktspreferenser och därefter intervjuades de om sina upplevelser: ”For several of our participants, reading the alternative Facebook feed was not just surprising, but hurtful.”  Inte alla stod dock ut med experimentet.
   Läs om expermimentet här: "Bursting the Facebook bubble: we asked voters on the left and right to swap feeds."

Medieormen har tidigare skrivit om tips för den som vill städa upp sitt Facebookflöde, och exempelvis se det kronologiska flödet som inte påverkats av tidigare klickhistorik: ”Är du trött på Facebookfluffet? Det finns en app som städar bort det”  

Den som vill söka nyheter via sökmotor och undvika att begränsas av den filterbubbla som uppstår hos Google kan dels försöka med att rensa cookies och byta dator, eller prova en annan sökmotor. Exempelvis Duck Duck Go, som är en krypterad sökmotor som inte lagrar sökningar – det vill säga du söker helt anonymt