Föreläsning

Liv i rymden förmodligen en självklarhet, men inte exakt som på jorden

6:08 min

Natuschka Lee från Umeå Universitet forskar om rymden och om livets uppkomst i jakten på svaret om vi är ensamma eller inte.

Vad krävs för liv på andra planeter? Det är namnet på en föreläsning på Café Jaktstugan ikväll. Den som håller i den är Natuschka Lee, doktor i mikrobiologi och forskare i astrobiologi.

- Jag kommer att föra fram historia kring det, hur vi har sett på universum i allmänhet. Vi kanske håller på att luckra upp vårt koncept kring liv och död, säger Natuschka Lee.

Definitionen på vad som är ett liv är också något oklart. Det finns organismer som ligger i gränslandet, till exempel virus, enligt Natuschka Lee.

– Om vi lämnar cellkonceptet så utvidgar vi vår bild av vad som är ett liv.

Hennes egen forskning har innefattat både att skicka upp organismer till rymdstationer för att se hur de klarar sig och att studera extremofila ekosystem på jorden. Extremofiler är de livsorganismer som lever under de allra svåraste förhållandena, såsom i öknen, salta sjöar och till och med i syrefria ekosystem inuti våra kroppar som vi själva inte skulle kunna överleva i.

- Vissa extremofila ekosystem har liknande förhållanden som vi kan se på till exempel Mars eller ismånarna vid Jupiter och Saturnus, förklarar Natuschka Lee.

Själv säger Natuschka Lee att hon självklart tror att det finns liv i rymden.

- Jorden tillhör faktiskt universum och där har vi ju hittat liv, om vi har uppstått en gång så borde det ha kunnat uppstå någon annanstans. Om den så kallade panspermia hypotesen är sann, så kom ursprunget till livet på jorden till och med från någon annanstans i rymden.