Ny lag kan stoppa utvisning av unga

1:36 min

Regeringen diskuterar en lagändring som kan göra att asylsökande barn som inte kan utvisas får stanna i Sverige om de går i skolan, enligt källor till Ekot

Som Ekot tidigare har berättat får färre ensamkommande barn stanna i Sverige, sedan Migrationsverket börjat ge tillfälliga uppehållstillstånd till minderåriga för att utvisa dem när de fyller 18.

Det handlar om flera hundra, kanske till och med flera tusen ungdomar som kommer att skickas framför allt till Afghanistan.

Enligt Ekots källor försöker Miljöpartiet nu övertyga Socialdemokraterna om att införa en lagändring som gör att den här gruppen får stanna. Bland annat ska partiet ha försökt lyfta in frågan i förhandlingarna om de förlängda gränskontrollerna.

En möjlig lösning, enligt källorna, är att använda en regel som redan har aviserats men som inte var tänkt att gälla den här gruppen, nämligen att den som går på gymnasiet får stanna.

Ensamkommande barn som inte bedöms ha rätt till asyl men inte heller kan utvisas, kommer alltså, enligt våra källor, att få stanna i Sverige så som det var innan migrationsverket tolkade om lagen i våras. Villkoret blir då att de går i skolan.

Migrationsverkets tidigare skärpning, som fortfarande gäller, innebär att 16- och 17-åringar får tillfälliga tillstånd att vistas i Sverige fram tills de blir 18 år. De som är 17,5 får inte ens uppehållstillstånd, utan de får ett avvisningsbeslut som genomförs när de fyller 18.

Skärpningen har kritiserats hårt av flera frivilligorganisationer som menar att verket kringgår kravet på att barn ska få en generösare asylprövning. Rädda Barnen har till exempel sagt att barn ska behandlas som barn tills de blir 18.

Regeringen har nu alltså hörsammat kritiken och lägger den fram ett förslag, så behöver det stöd av andra partier i riksdagen.

Sveriges migrations- och justitieminister Morgan Johansson bekräftar att en översyn av lagstiftningen pågår, för att möjliggöra för barn och ungdomar att stanna i Sverige tills dess att de har gått ut skolan.

Men han vill inte ge några detaljer om hur lagen ska utformas.

– Det måste finnas en möjlighet för de här ungdomarna att gå färdigt gymnasiet, vi jobbar med ett förslag. Vi kommer att göra en ny bedömning efter utbildningen och kolla på situationen i landet där ungdomarna kommer ifrån, säger Morgan Johansson till vår korrespondent i Bryssel Jan Andersson.