EU-migranter fryser i väntan på kommunens svar

4:33 min

Kyrkorna står redo med resurser och viljan att skapa ett härbärge. I väntan på kommunens beslut bor EU-migranter i kalla bilar och husvagnar.

I en husvagn utanför Karlskrona bor Daniella Mihaj, Roxanna Sandu och Flori Iorgu tillsammans med sina män.

När de visar runt i husvagnen tar det inte lång tid.

Det finns en madrass där fem personer sover och en koj där en person får plats. Det är trångt och på nätterna är det väldigt kallt.

En person, som inte vill ställa upp med namn eller röst, lånade ut husvagnen till dem för en månad sedan. Då blev deras liv lite lättare för även om det är kallt i husvagnen är det ingenting mot att sova i en bil.

– Det är jättesvårt att bo i en bil när det är kallt. Man sover inte så mycket för man fryser, berättar Daniella.

Förvånade över utdragen process
Förra året drev kyrkan ett härbärge Lyckeby som gav tak över huvudet till utsatta EU-migranter.

Kyrkorna ansökte om föreningsbidrag i september i år för att driva ett likadant projekt. Men inte förrän på måndag tar socialnämnden beslut om det blir av.

Härbärget, som skulle komma igång i november, kanske inte blir av förrän första januari.

Ulf Sundkvist som är pastor i pingstkyrkan tycker att det är förvånande att det kan ta så långt tid.

– Socialnämnden förfogar över flera miljoner kronor och den här frågan är så liten rent ekonomiskt, säger han.

Mindre pengar än väntat
Socialförvaltningens förslag är att kyrkorna ska få 85 000 kronor i föreningsbidrag, inte ens hälften av summan kyrkorna ansökt om.

– Vi tycker det är synd att kommunen inte ser mer generöst på den här frågan. Samtidigt tycker vi det är bra att kommunen vill göra någonting, säger Ulf Sundkvist.

Pengarna skulle gått bland annat till en heltidstjänst för en samordnare på härbärget. Nu kommer inte pengarna räcka till så mycket, berättar Ulf Sundkvist.  

Längtar efter sina barn
Roxana Sandu är arton år gammal och är en av de sex som trängs i den lilla husvagnen. Hon har två barn som bor med hennes pojkväns mamma i Rumänien. Hennes pojkvän bor med henne i husvagnen. De saknar sina barn väldigt mycket.

Hon berättar, precis som de andra, att det är väldigt jobbigt att inte ha någonstans att bo när det är så kallt.

Att kunna duscha, laga mat och värma sig hade de tyckt varit bra. De intygar alla om att det fungerat jättebra i Lyckeby förra året.