Sviktande stöd för invandringskritiska partier i Norden

1:49 min

Opinionsstödet minskar i Sveriges nordiska grannländer för partier som länge varit kritiska till invandring.

För Dansk Folkeparti handlar det om en historisk tillbakagång.

– Det här är något helt nytt för Dansk Folkeparti, de har alltid bara gått framåt, säger Erik Holstein, politisk kommentator på danska nyhetssajten Altinget.

Opinionsmätningars pålitlighet har ifrågasätts på många håll efter Brexit och det amerikanska presidentvalet. Men i Danmark pekar flera mätningar på att Dansk Folkeparti tappat så mycket som var tredje väljare sedan i september, ner till omkring 14 procent.

Enligt politiska bedömare beror raset inte på sviktande stöd för den strama invandringspolitiken, utan på att partiet just nu är indraget i en härva med misstänkt svindel med EU-pengar.

Sannfinländarnas väljarstöd rasade strax efter att partiet gick i regeringskoalition efter valet 2015. De tappade från att ha varit näst eller tredje störst med omkring 20 procent till hälften av det, och där har de legat kvar i mer än ett år.

Missnöjet beror på deras kompromisser i regeringsställning, stort flyktingmottagande som de tidigare motsatt sig och även nedskärningar som särskilt drabbar stora delar av deras väljarkår - deltidsarbetande låginkomsttagare i ett Finland under långvarig ekonomisk nedgång.

Även i Norge går det knackigt i opinionen för ett invandringskritiskt parti. Fremskrittspartiet sitter i norska regeringen men har tappat från omkring 16 procents väljarstöd i somras till drygt 12 procent nu i november om man väger samma flera opinionsundersökningar.

Inför norska valet hösten 2017 försöker Fremskrittspartiet locka väljare med löften om ännu fler åtstramningar inom asyl- och invandringspolitiken, enligt nyhetsbyrån NTB.