Fler hatbrott efter terrorattentat

2:45 min

I samband med de terrorattentat som drabbat Europa de senaste åren har antalet rapporterade hatbrott mot muslimer blivit vanligare i flera europeiska länder. Bland annat i Storbritannien där antalet rapporterade hatbrott fördubblades i fjol.

Tell MAMA (Measuring Anti Muslim Attacks) registrerar och analyserar rapporterade hatbrott riktade mot muslimer i det brittiska samhället. Under 2015 har antalet hatbrott i offentliga rum fördubblats jämfört med 2014, enligt organisationens statistik.

Tell MAMA menar att det finns en tydlig koppling mellan attentat och ett ökat hat och hot mot muslimer. Det kan handla om hot eller glåpord, men också om att någon drar av slöjan eller i värsta fall om misshandel.

– Efter varje terrorattentat i Europa, men också efter attentatet i Tunisien förra året, har det varit en våg av hatbrott mot muslimer i Storbritannien. Den absolut största vågen kom efter Parisattentaten i november i fjol, säger talespersonen för Tell MAMA Iman Abou Atta.

På Londons största moské East London Mosque är det här inget nytt. Vid varje terrorattentat berättar medlemmar om påhopp på gatorna, och moskén får hot och hat skickat till sig, bland annat flera bombhot.

– Samma sak händer efter större publiceringar i media som gäller bland annat IS, när det rapporteras om att människor rest till Syrien och i samband med Brexitdebatten, enligt moskéns talesperson Salman Farzi.

Också i länder som Frankrike och Spanien ökade antalet rapporterade hatbrott mot muslimer i fjol enligt människorättsorganisationer och myndigheter där.

– Mellan varje incident blir det lite tystare, men vi är hela tiden spända inför att något nytt ska hända. Det värsta är att resultatet av det här är att olika invandrargrupper isolerar sig från resten av samhället, säger Salman Farzi.