Nu kan asylsökande avvisas vid gränsen till Danmark

1:24 min

Danmark fortsätter åtstramningen av sina utlänningslagar. I dag kom de borgerliga partierna överens om att införa en så kallad nödbroms, en möjlighet att avvisa asylsökande vid gränsen utan att pröva deras asylskäl.

Den danska statsbudgeten för 2017 blev klar i dag, och som en del i överenskommelsen mellan regeringen och dess tre borgerliga stödpartier så införs nu en så kallad nödbroms.

Det danska finansministeriet skriver på sin hemsida att de, inspirerade av en liknande ändring i Norge nyligen, vill göra det möjligt att avvisa asylsökande vid gränsen utan att pröva deras asylskäl. Men bara om det uppstår en krissituation som den som var förra hösten när hundratals flyktingar och migranter korsade gränsen från Tyskland och gick på motorvägarna upp genom Danmark.

I dag kan dansk polis enligt Dublingförordningen inte avvisa en asylsökande, utan måste ta emot personen medan man utreder dess asylskäl.

Finansministeriet uppger att man med nya lagen tar sig rätten att köra över den principen i lägen, där man anser att Dublinförordningen är satt ur funktion - även om den formellt sett fortfarande skulle gälla. Danmark kan då ur ett folkrättsligt perspektiv inte anses vara bundna av förordningen, skriver man.

Nödbromsen är en eftergift till Dansk Folkeparti och har funnits med i de allt mer spända förhandlingarna mellan regeringen om dess stödpartier under hösten.

Först som en del av den nu skrotade ekonomiska 2025-planen, och nu som en del av statsbudgeten. Utöver nödbromsen innehåller statsbudgeten flera andra åtstramningar - bland annat ska det bli svårare att få uppehållstillstånd i Danmark.