
Hatbrott mot muslimer ökar efter attentat
I flera europeiska länder har antalet rapporterade hatbrott mot muslimer blivit vanligare. Speciellt efter de terrorattentat som drabbat europeiska samhällen. I Storbritannien blir kvinnor som bär slöja utsatta för glåpord och ibland grovt våld.
Hör också samtal med David Brax, som forskar om hatbrott vid Göteborgs universitet, om hur det ser ut i Sverige.
En ung man i grå plufsig jacka säljer mobiltelefoner i ett marknadsstånd. Det är tidigt på dagen, men oftast är den här gatan i stadsdelen Tower Hamlets i östra London full av försäljare och människor som ska handla allt från mat till kläder och elektronik.
– Hatbrott säger mannen, det sker det en massa hat och hot, speciellt mot muslimska kvinnor. Senast var det en tjej som fick sin slöja avsliten.
En stor del av de britter som bor här i Tower Hamlets är muslimer. Och enligt försäljaren, som inte vill säga sitt namn, så har hatet mot muslimer i Storbritannien blivit värre.
– Dels i samband med Brexitomröstningen, men framförallt efter de attentat som drabbat Europeiska städer den senaste tiden. De som dödar oskyldiga har ingen religion och att det drabbar oss muslimer är allt annat än rättvist.
På videor som laddats upp på internet har människor spelat in när de angrips. I en video anklagas en kvinna för att ha samröre med IS av en man i livsmedelsaffären, när hon säger att han är ignorant ber han henne dra åt helvete.
Det handlar också om våld. På en annan video som visar ett misstänkt hatbrott går en kvinna på en trottoar när en man springer ifatt henne bakifrån. Han slår henne så hårt att hon medvetslös faller ner med ansiktet före i asfalten.
I en hotellobby visar Iman Abou Atta ett diagram över rapporterade hatbrott mot muslimer. Hon är talesperson för organisationen Tell MAMA, där mama står för Meausring Anti Muslim Attacks, en organisation som samlar in och analyserar misstänkta hatbrott mot muslimer.
– Titta här, säger hon och pekar på diagrammet, efter varje attentat har vi fått en våg av rapporter om hatbrott från hela Storbritannien.
Hon pekar på den sjunde januari, datumet för Charlie Hebdo-attentatet, men också på attentatet i Köpenhamn lite senare och på attentat i Paris i november. Varje datum följs av en hög stapel.
Enligt Tell MAMAs statistik fördubblades antalet rapporterade hatbrott under 2015 jämfört med föregående år. Även i andra europeiska länder har antalet rapporterade hatbrott mot muslimer skjutit i höjden, bland annat i Frankrike och men också i Spanien enligt statistisk från människorättsorganisationer och myndigheter.
– Men det är inte enbart attentat som följs åt av hatbrott, förklarar Iman Abou Atta.
När media gjort publiceringar om att människor åker till IS-kontrollerat område, eller vid politiska utspel har Tell MAMA sett en ökning av rapporterat våld, glåpord, hot eller att kvinnor till exempel fått sin slöja avsliten.
– Det är oftast muslimska kvinnor som får utstå våld, bland annat eftersom de syns mer om de bär slöja.
Iman Abo Atta reser sig upp för att gå, men så vänder hon sig om säger att det riktigt oroande egentligen ligger utanför de toppar som man kan se i graferna.
– För varje topp, blir dalarna grundarna. Lägstanivån ökar som ett störande bakgrundsljud.