Katrineholmspolitiker reagerar efter rapportering om skoldusch

1:21 min

Inger Fredriksson (C) har skrivit en motion efter Sveriges Radios rapportering om varför många högstadieelever skippar skolduschen.

I tisdags så presenterade Sveriges Radio en undersökning om högstadieelevers duschvanor i samband med skolidrotten och av över 3200 svarande elever angav bara 40% att de alltid duschade.

Anledningarna till varför många skippar skolduschen varierar. Många angav att man inte blev svettig eller att det var snuskigt i duschutrymmet. Men eleverna som deltog gav också många svar om en otrygghet i omklädningsrummet. Rädsla för att bli filmad, mobbad eller att visa sig naken inför andra.

– Jag tyckte det var gräsligt att man inte vågar duscha för att lokalerna är utformade så att man känner sig utlämnad. För att prestera bra så måste man känna sig trygg, säger centerpartisten Inger Fredriksson.

Hon har skrivit en motion till kommunfullmäktige i Katrineholm. I den skriver hon att de nya skolorna som planeras borde förses med duschutrymmen som stärker elevernas integritet. Men att kommunen även ska prioritera elevernas integritet vid ombyggnationer av omklädningsrum.

Centerpartiet sitter i opposition i Katrineholm.

– Jag hoppas majoriteten tar det här på allvar, säger Inger Fredriksson.