Johansson (S) tror det blir svårt att enas om annat än tillfälliga uppehållstillstånd

1:32 min

Det lär bli svårt att enas om annat än tillfälliga uppehållstillstånd med de andra medlemsländerna i EU, tror migrationsministern Morgan Johansson (S).

EU-kommissionens förslag om att låta en särskild så kallad asylbyrå avgöra vilka länder som säkra att skicka tillbaka asylsökande till har fått hård kritik från svenska domstolar.

Migrationsminister Morgan Johansson ger domstolarna rätt i kritiken:

– Nej, det ska jag säga, jag håller med våra domstolar om att det måste vara upp till varje land att göra sina bedömningar. Sen kan man naturligtvis ha information om den här asylbyrån. Men i annat fall skulle man inskränka domstolars möjlighet att besluta. 

Förslaget som Morgan Johansson motsätter sig handlar alltså om att en asylbyrå i Bryssel ska ta fram information om säkra länder och som är bindande för alla medlemsländer att följa vid asylbedömningar.

Han tror att bedömningarna kan bli av sämre kvalitet än dom som görs av Migrationsverket idag.

Ett annat av EU-kommissionens förslag till en harmoniserad asylpolitik som nu håller på att förhandlas, som kritiserats av människorättsorganisationer, är förslaget om att bara ge tillfälliga uppehållstillstånd.

Regeringen har drivit att åtminstone kvotflyktingar ska få permanenta uppehållstillstånd, men tror att det kan bli svårt att enas om annat än tillfälliga uppehållstillstånd med de andra medlemsländerna i EU.

– Vi har svårt nog att få länder att överhuvudtaget gå med på gemensam regler, och vi har svårt att överhuvudtaget få dom att ta emot flyktingar. Att man skulle hamna där, en princip om permanenta uppehållstillstånd i hela EU, det ser jag som uteslutet, det går inte, säger Morgan Johansson.