Räddningstjänsten tar hjälp av privatpersoner

1:47 min

Det kan ta tid för brandkåren att komma ut på plats framför allt på mindre orter - men en snabb första insats kan rädda liv, därför utbildar räddningstjänsten nu privatpersoner.

Det är första gången räddningstjänsten i Halland testar att ha frivillig insatsperson och alltså utbildar privatpersoner som bor i orten för att de ska kunna vara frivilliga insatspersoner som snabbt kan vara på plats.

Glommen är först ut i Halland, under helgen utbildades ett tjugotal personer.

En av dessa är Jan Barreflod som är ordförande i Glommens samhällsförening och som dels varit drivande i att få det i Glommen och dessutom nu blir en insatsperson.

– Det gäller att få den ökade tryggheten, när något händer finns det personer som kan göra den här typen av första hjälpen.

Har det känts som att det saknats?

– Absolut, det tar ju 10-15 minuter innan räddningstjänsten dyker upp och den tiden är ju oerhört viktig, de första minuterna, säger Jan Barreflod. 

De som får utbildningen kommer att få sms med information om vad som har hänt och var och sen är det upp till dom om de vill ta sig till platsen för att göra en första insats. Här får de utbildning i olika scenarior. Sjukdomsfall, brand, trafikolycka och drunkning och om vad man ska göra när. 

Man ska inte utsätta sig själv för fara för att rädda någon annan

Det här är första gången man testar frivillig insatsperson i Halland, men tanken med projektet är att det ska spridas till fler orter.

Projektet kom till för att man ska kunna få hjälp snabbare. Vid en trafikolycka, till exempel, kan dödsfall inträffa för att man inte har fria luftvägar, där kan en snabb första insats betyda ett räddat liv. Om en person på orten då kan vara där snabbt och innan räddningstjänsten kan det vara avgörande.

– Om det händer något får de ju hjälp snabbare och det är ju att de hjälper varandra, säger Åsa Eriksson. 

Men en viktig del i utbildningen är som sagt att inte utsätta sig själv för fara.

– Om man kommer fram på en brandplats kanske man vill göra lite för mycket, säger Jan Barreflod från Glommen. 

Lovar du att inte springa in nu om det är för farligt för dig?
– Absolut, vi vet var gränsen går.