Långa konflikten på Cypern på väg mot en lösning

1:53 min

Den över 40 år långa konflikten på den delade ön Cypern kan vara på väg mot en lösning.

Efter en veckas förhandlingsavbrott möts i dag återigen ledarna för den grekiska och den turkiska sidan på ön med målet att komma överens om bland annat den svåra frågan om landsfördelningen.

Att bara två dagar har avsatts för förhandlingarna tolkas som att en lösning kan vara nära. Förra lördagen avslutades en knapp veckas FN-lett möte mellan den grekcypriotiske presidenten Nicos Anastasiades och den turkcypriotiske ledaren Mustafa Akinci i Mont Pelerin i Schweiz med budskapet att "betydande framsteg har gjorts".

Till de svåraste frågorna hör hur det land ska fördelas som människor tvingades fly från när turkisk militär 1974 invaderade norra delarna av ön som ett svar på att militärjuntan som då styrde i Grekland försökte göra hela Cypern till grekiskt land.

Sedan dess är Cypern ett delat land. 2004 blev man EU-medlem men det är i praktiken bara den södra grekcypriotiska delen av ön som ingår i unionen medan den norra, turkcypriotiska delen är ekonomiskt helt beroende av Turkiet och turkisk militär patrullerar fortfarande delar av norra Cypern.

Förhoppningen är att samtalen i dag och i morgon ska leda fram till beslut om en fempartskonferens senare i år där förutom de grek- och turkcypriotiska ledarna också ledare för Grekland, Turkiet och den forna kolonialmakten Storbritannien ingår. I fredags diskuterades frågan i ett telefonsamtal mellan Turkiets president Tayyip Erdogan och Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Slutligen måste också villkoren för ett återförenat Cypern godkännas i två folkomröstningar. Senaste gången det försöket gjordes inför EU-medlemskapet 2004 röstade turkcyprioterna ja till en återförening medan grekcyprioterna röstade nej.

Cypernfrågan var också uppe när USA:s avgående president Barack Obama besökte Grekland i veckan.

En återförening av ön skulle inte bara innebära att turk- och grekcyprioter åter kan leva sida vid sida, det skulle också öppna nya möjligheter för att utnyttja den naturgas som finns på havsbotten i området.