Teresa May kan överge Tories tidigare åtstramningspolitik

1:26 min

I Storbritannien kommer finansministern Philip Hammond på onsdag att lägga fram den nya konservativa regeringens höstbudget. Det ser ut som att regeringen kommer att överge den förra regeringens åtstramningspolitik.

– Välståndet som kommer genom att vi utnyttjar möjligheterna som ligger framför oss måste fördelas över landet och över alla lönegrupper, säger finansminister Philip Hammond i en intervju med radio och TV-bolaget BBC.

På onsdag lägger han fram sin höstrapport. Det är ett slags minibudget som talar om hur regeringens ekonomiska politik kommer att se ut framöver.

Det är första gången som vi får se, hur premiärminister Theresa Mays nya regering kommer att agera, efter att May blev ny partiledare och regeringschef efter folkomröstningen i somras, som resulterade i att Storbritannien ska lämna EU.

I dag publicerade finansdepartementet en del förhandsbesked om hur politiken kommer att se ut. Och det kommer bland annat att bli stora statliga satsningar på vägar, järnvägar och annan infrastruktur.

Det är ett sätt att modernisera landet, men innebär också en statlig stimulans i en ekonomi som står inför flera orosmoln de kommande åren efter beslutet att lämna EU.

Det innebär ett ordentligt brott mot målet som den förra konservativa regeringen hade, att bland annat via åtstramningar, skapa en budget i balans senast år 2020.