Josefine provjobbar som ingenjör

1:19 min

Satsningen Tekniksprånget innebär att man får prova ingenjörsyrket under fyra månader och en som tagit den chansen är Josefine Eklund, som gör sin praktik på Volvo CE i Eskilstuna.

– Det här är en liten modell av det vi jobbar med, som en liten prototyp, säger Josefine Eklund och pekar på en liten orange leksaksbil som står på hennes skrivbord.

Det hon gör är att titta på hur förarhytten kan utvecklas. Mycket handlar om ergonomi.

– Det handlar mycket om det fysiska i hytten, men också hur du tolkar olika signaler på till exempel instrumentpanelen, den kognitiva ergonomin. Jag jobbar för att föraren ska få en så bra körupplevelse som möjligt, förklarar hon.

Till stor del består hennes arbete av att skriva rapporter, träffa operatörer som provkör nya idéer och göra utvärderingar. Det händer även att hon själv provkör prototyper.

Jag har verkligen fått ett större självförtroende sedan jag kom hit, och det absolut roligaste är att kunna hjälpa ingenjörerna i deras jobb, det trodde jag aldrig.

Det är på uppdrag av skolverket som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, sedan 2012 driver något som kallas Tekniksprånget, som är en satsning för att få fler ungdomar att intressera sig för jobb inom teknik och industri.

– Jag har verkligen fått ett större självförtroende sedan jag kom hit, och det absolut roligaste är att kunna hjälpa ingenjörerna i deras jobb, det trodde jag aldrig.

Fram till och med på onsdag, den 23 november, kan man ansöka till vårens praktiktermin, och för att få söka till Tekniksprånget måste man vara under 21 år och ha läst matematik 4, fysik 2 och kemi 1 på gymnasiet.