Körer lär sig gå till "Förklädd gud"

2:48 min

Det är ett av våra mest älskade och spelade kör- och orkesterverk. I vår sätts "Förklädd gud" upp av Folkoperan i Stockholm, tillsammans med fyra förortskörer som aldrig har stått på en operascen tidigare.

Kulturnytts Berit Nygren var med då Botkyrka kammarkör började träna rörelser till verket "Förklädd gud" av Lars-Erik Larsson och med text av Hjalmar Gullberg:

Botkyrka kammarkör har sjungit "Förklädd gud" förut. Det kan de behöva för den här gången måste de lära sig verket utantill för att kunna röra sig till det, enligt en viss koreografi som de ska vara med att skapa denna kväll.

Det här är något som koristen Lena Duda Nyrén har längtat efter:

- Kombinationen av "Förklädd gud" som jag har älskat sedan jag var tonåring ihop med Folkoperans fantastiska sätt att kombinera körer, drama och musik. Det ska bli så roligt att få ta del av det som jag själv har varit och tittat på Folkoperan, med andra körer.

Närmare bestämt med Södertälje kammarkör, kammarkören Non silentium från Åkersberga och S:t Tomas kammarkör från Vällingby.

- Vi kommer att jobba tillsammans med Folkoperans fina orkester, berättar projekt- och körledaren Lone Larsen för koristerna innan repetitionen börjar. Vid sidan av orkestern kommer de att samarbeta med operahusets solister, recitatörer som Lill Lindfors och Petter Askergren liksom dragspelsvirtuosen Lelo Nika.

Den förklädda guden gestaltas på en film av en liten flicka som går omkring i de centrala delarna av Stockholm. I filmen intervjuas också romska EU-medborgare om sina drömmar, vilka de är och hur deras vardag ser ut till exempel.

- Det är en föreställning om medmänsklighet och empati, och det handlar om bemötande och det handlar om möten just, säger Larsen och fortsätter:

- Körerna får dels koreografi som vi presenterar för dem, men koreografi kommer de också att göra ikväll för första gången när vi får träffa dem nu.

Koristerna börjar med att känna in sina kroppar och rummet. Sedan får de en övning där de ska skriva eller forma sina namn med sina fötter. Koreografen Örjan Andersson antecknar med sin blick:

- Redan nu så ser vi att det blir en förfärligt massa material som kommer fram, och ganska fina saker, säger han.

Men då är det du som plockar upp drag i det här och formaliserar det på något sätt, eller?

- Så kan man säga. Så hittar vi någon slags gemensam ... något material som fungerar i den här föreställningen.

Clas-Göran Carlsson, andretenor, vad tänker du så här långt?

- Ja, det verkar spännande, men det blir mycket jobb i februari-mars ser jag, ha ha.