May vill göra Storbritannien till skatteparadis

1:34 min

I Storbritannien, har i dag premiärminister Theresa May talat inför det brittiska industriförbundet, CBI. När Storbritannien lämnat EU, ska vi ha världens mest attraktiva klimat för företagare, sade hon.

– Mitt mål är inte bara att Storbritannien ska ha den lägsta bolagsskatten bland G20-länderna. Utan också ett skattsesystem som är djupt inovationsvänlig, sade Theresa May, inför deltagarna i årsmötet hos CBI, alltså det brittiska industriförbundet.

Den brittiska bolagsskatten är i dag 20 procent, och det finns redan beslut om att sänka den ytterligare, till 17 procent. Mays regering kommer sannolikt att vilja sänka den ytterligare, till mellan 10 och 15 procent, delvis för att motverka de negativa effekter som kan följa på det brittiska utträdet ur EU.

Hon vill också införa särskilda skattelättnader och förbättra tillgången på kapital till nystartade företag, särskilt inom IT-området.

Theresa May vägrade att svara på nästan alla frågor om regeringens taktik inför förhandlingarna om utträde ur EU. Man ska inte visa upp sina kort i förväg, sade hon.

Men hon sade en sak som allmänt tolkas som ett besked om att regeringen kommer att försöka få till stånd en uppgörelse om en övergångsperiod för att lätta på tidspressen. 

– Folk vill inte att processen ska vara som att gå ut över ett klippstup, de vill veta med någorlunda säkerhet hur framtiden ser ut, sade Theresa May.