Marias svamp- och lökrisotto

4 portioner

350 gram arborio eller carnaroliris
olivolja
0,5 dl vitt vin
8 dl vatten
0,5 msk hemmagjord grönsaksfond, men köpt brynt schalottenlöksfond går också bra
1 dl riven parmesan
en halv sats lökkräm
250 gram svamp
25 gram smör
salt
färskmalen svartpeppar

Börja med lökkrämen. Stek därefter svampen i ordentligt med smör tills den fått färg. Salta och peppra och lägg undan den i en tallrik. Koka upp vatten och tillsätt grönsaksfond, håll varmt i en kastrull intill traktorpannan under hela tiden. Hetta upp en traktörpanna och häll i olivoljan och riset. Fräs under omrörning tills riset börjar bli genomskinligt. Häll på vinet och låt det koka in.


Tillsätt därefter varmt vatten med buljong i omgångar så att det precis täcker riset och får koka in ordentligt tills riset har en bra konsistens. Jag föredrar när det finns en liten kärna kvar i mitten som är något al dente men absolut inte hård. Rör om ofta så att riset inte fastnar i botten av pannan och blir bränt.


Tillsätt stekt svamp, lökkräm och det mesta av parmesanen. Salta, peppra och rör om tills parmesanen smält. Strö resten av parmesanen över.

Jag gör ofta en ordentlig sats risotto för att dagen efter kunna göra arancinis (friterade risottobollar rullade i lika delar panko och vanligt ströbröd med en bit mozzarella i mitten). Serveras gärna med lite lökkräm och långbakade babyplommontomater i ugn.

Maria Hansson Trens