Snowden om teknikens baksidor på Internetdagarna

2:16 min

På måndagskvällen talade världens mest kända visselblåsare tillika Right Livelihood-pristagaren Edward Snowden via länk under Internetdagarna i Stockholm, om bland annat sociala medier, massövervakning och privata medieföretag. Kulturnytts reporter Fredrik Björkman var på plats.

Vad pratade Edward Snowden om?

– Om just det som har varit det stora temat här under Internetdagarna, sociala medier och teknikens utveckling. Han nämnde då att teknikens möjligheter och de sociala medierna som lovade så mycket snarare har lett till en stor massövervakning. Något som han ju var ute och ville bevisa tidigare när den stora skandalen kring NSA:s övervakningssystem kom ut. Så han pratade mycket om att sociala medier, som ju skulle bli en räddning i vår kommunikation, har lett till att vi istället massövervakas och att de här tekniska möjligheterna inte har kunnat förverkligas som man hade hoppats. Han pekade just på osäkerheten i att privata stora aktörer, som till exempel Facebook och Google, håller i våra kommunikationsplattformar.

Om det sade han så här:

Jag tror inte att vi vill ha privata företag i en position där de kan bestämma vad vi får säga och inte i ett öppet globalt samhälle.

Lyssna på hela samtalet ovanför artikeln