Ukrainska medborgare får visumfrihet i EU

2:04 min

Tre år efter att Majdan-revolutionen bröt ut i Ukraina har EU:s medlemsstater röstat för visumfrihet för ukrainska medborgare.

Visumfrihet är en del av associationsavtalet som EU skrev med Ukraina 2014. Men det kommer ändå dröja innan gränserna öppnas för ukrainare till EU. 

– Tyvärr är EU:s stöd till Ukraina otillräckligt, säger Natalija Sevidova, som är chef för en brobyggarorganisation mellan EU och Ukraina.

Ett exempel enligt Sevidova är den utdragna processen för ukrainare att uppnå visumfrihet till EU.

Enligt associationsavtalet mellan EU och Ukraina skulle det bli visumfritt resande under förutsättning att Ukraina genomförde en rad antikorruptionslagar, införde biometriska pass och EU anpassade sina gränskontroller.

Sent i torsdags röstade alla EU:s medlemsstater för visumfrihet för ukrainska medborgare. De får rätt att vistas 90 dagar under en 180 dagars period inom EU.

Men slutgiltigt måste EU-parlamentet rösta för och visumfriheten kan inte bli verklighet förrän EU är klart med en ny undantagsmekanism där visumfriheten dras in i katastroflägen.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko twittrade dock glatt att visumfrihetsbeslutet nu var klart. Sevidova arbetar inte alls på uppdrag av presidenten eller regeringen utan för en oberoende organisation.

Lika kritisk som hon är till den ryska aggressionen är hon till sitt lands president och oligarkerna som styr bak kulisserna i Ukraina. Hon skulle gärna vilja ha sanktioner mot dem med, precis som de sanktioner EU har mot ryska miljardärer.

– Presidenten i Ukraina är oligark, han äger fabriker i Ryssland, det är som hade Churchill under andra världskriget ägt fabriker i Tyskland. Det är en total paradox och det håller EU politiker med om som jag talar med här, säger Natalija.

På torsdag hålls toppmöte mellan EU och Ukraina i Bryssel och Petro Porosjenko kommer dit. Visumfrågan står högt på dagordningen.

Majdan-revolutionen utbröt för tre år sedan och var en reaktion på att dåvarande presidenten, Viktor Janukovytj, i sista stund avböjt att skriva under associationsavtalet med EU.

De fredliga protesterna ledde till maktskifte, sedan Janukovytj flytt till Ryssland.

Ingen hade för tre år sedan kunnat föreställa sig dagens situation. Ett krig som underblåses av Ryssland, Krim annekterat och en djup förtroendekris mellan Ryssland och EU.