Tvingas betala TV-avgift för menyskärmar

4:13 min

Trots att Magnus Jansson inte har en tv i sitt gatukök och närbutik i Munkfors så krävs han på avgift från Radiotjänst.

– De frågade om vi hade tv och då sa hon (en av Magnus anställda som jobbar i gatuköket) att jag har inte tid att prata nu för jag har mycket kunder, du får ringa tillbaka och prata med ägaren. Hon sa till flera gånger och till slut så la hon på i örat på honom. Och sedan så fick jag brevet, berättar Magnus Jansson.

I brevet från Radiotjänst stod det att Magnus Jansson i sitt gatukök har skärmar som kan ta emot tv-signaler. Han har tre dataskärmar som visar olika menyer.

– De är kopplade till en server i Västerås och som sköts från Skellefteå. Och det enda vi kan göra är att ändra pris och lite bilder och så. Det är det enda vi kan sköta själva, säger Magnus Jansson.

Två gånger kontaktar han Radiotjänst för att påpeka att han inte har någon tv men får höra att eftersom en anställd har sagt att han har det, så måste han betala räkningen.

Det hände ingenting så jag var tvungen att betala annars skulle det skickat det till kronofogden. Det går inte att ändra på, säger det. Har en anställd sagt att det finns en TV så är det så"

Enligt Magnus Jansson så fick han heller inte säga upp tv:n eftersom han har skärmarna och skärmarna är tv-mottagare enligt Radiotjänst.

– Man blir ju överkörd helt och hållet, säger Magnus Jansson.

Enligt Charlotta Elenius som är chef för avgiftskontrollen på Radiotjänst så ska man betala tv-avgift om man har en skärm som har möjlighet att ta emot tv-signaler även fast man inte använder den som en tv.

Och så här säger hon om att Magnus Jansson två gånger har hört av sig till Radiotjänst för att påpeka att han inte har en tv och därför inte bör betala tv-avgift.

– Det kan bli såhär tokigt ibland. När min medarbetare var i kontakt med personalen på företaget så har man av ett eller annat skäl medgett att det finns en avgiftspliktig utrustning och då har vi helt korrekt påfört en avgift och skickat en faktura, säger Charlotta Elenius som är chef för avgiftskontrollen på Radiotjänst.

Charlotta Elenius menar att man i detta fall ska begära en omprövning där Radiotjänst åter igen tittar på vad det är för en slags skärm och är det ett felaktigt beslut som har tagit så kommer man att ordna till det.

Jag kan inte säga att ett felaktigt beslut har tagits för jag har inte sett ärendet men generellt är det så att man ska bestrida det här påförandet om man inte tycker att det är rätt och riktigt"

P4 Värmland har också varit i kontakt med företaget Zone Systems som har levererat skärmarna.

– Vi har fått den här frågan förut och svarat ganska enkelt på den, i och med att den inte har en tv-mottagare så är vi inte oroliga att frågan blir ett problem, säger Henrik Siverhall som jobbar på Zone Systems som har levererat dataskärmen till Magnus Janssons gatukök och närbutik.

När P4 Värmland ringer upp Charlotta Elenius som är chef för avgiftskontrollen på Radiotjänst igen och berättar att företaget som levererar skärmarna intygar att det inte finns någon tv-mottagare på skärmarna så säger hon att Magnus Jansson återigen bör höra av sig till Radiotjänst för att få frågan omprövad.

Handläggningstiden och ändring av beslut kan ta upp till två veckor.