S: Inför dopingkontroller på gymmen

1:40 min

Socialdemokraterna vill att gymmen ska kunna göra oannonserade dopningsprover på sina kunder.

I framtiden kan du tvingas lämna urinprov och blodprov när du tränar på gymmet, i alla fall om Socialdemokraterna får som de vill.

De vill nämligen införa en självständig antidopingverksamhet, där oanmälda dopningskontroller ska kunna göras på alla gym.

– Förslaget handlar om att komma åt den doping som sker utanför den organiserade idrotten och där är det framför allt unga män som är i riskzonen, säger Gabriel Wikström, idrottsminister.

Redan idag så gör Riksidrottsförbundet oanmälda dopningskontroller på de gym som är med i förbundet, men de flesta gym är inte medlemmar och kan alltså inte kontrolleras.

Och det här vill Socialdemokraterna ändra på genom att införa en självständig antidopingverksamhet, där alla gym ska erbjudas att vara med.

Victor Cortez tränar på ett gym i Göteborg och han kan se en poäng med det här.

– Jag skulle känna att det är lite pinsamt, för jag går ju inte till gymmet för att ta pisseprov liksom, men samtidigt så är det bra för då kanske de som tar steroider tänker att ah, okej, de börjar testa folk, då kanske jag inte ska gå på detta gymmet, då blir det bättre för alla.

Det här förslaget är något som Riksidrottsförbundet ställer sig bakom.  

Men för att förslaget ska gå att genomföra rent praktiskt, så krävs det att gymmet och de som tränar där har ingått ett avtal, där de som tränar gått med på att genomgå en dopingkontroll om de blir ombedda, annars blir de avstängda.

Finns det inte en risk att folk känner sig kränkta?

– Jo det kan det finnas men har man inte använt några förbjudna substanser så är det många som tycker att det är bra att man blir kontrollera för då visar man att man är ren, säger Kristina Olinder som är ordförande på dopingkommissionen.