Lagförslag om sex med barn dras tillbaka i Turkiet

1:31 min

I Turkiet dras ett uppmärksammat och kritiserat förslag om sex mellan vuxna och barn under 18 år tillbaka.
Det meddelade premiärministern i dag.

Förslaget fick i helgen tusentals människor att demonstrera i flera städer runt om i Turkiet, bland annat i Istanbul. Även internationellt har förslaget kritiserats av flera enskilda länder och av FN-organ.

Tanken var att det skulle röstas om det i parlamentet nu på tisdagen och om det hade gått igenom hade flera tusen män som dömts för att ha utnyttjat barn sexuellt släppts från fängelset. Det skulle nämligen inte längre vara brottsligt att ha sex med en person under 18 år om det skett utan tvång och om de inblandade sedan gifter sig med varandra.

Regeringspartiet AKP menade att man ville skona familjer där företrädelsevis mannen fängslats eftersom han haft en sexuell relation, utan tvång, med bådas samtycke, med en kvinna som ännu inte fyllt 18 år. Enligt regeringen skulle omkring 3800 personer beröras.

Men kritiker menade att en sådan lag skulle ge grönt ljus för utnyttjande av barn och barnvåldtäkt.

På en pressträff i Istanbul sa premiärminister Yildirim det som president Erdogan hintade om redan sent på måndagskvällen, att man drar tillbaka det kontroversiella förslaget för att se över det igen.

Förhoppningen är att hitta en bred överenskommelse med oppositionspartierna och när ett nytt förslag kommer ska det ut på remiss inte bara bland partierna utan också bland människorättsorganisationer enligt premiärministern.