Ny rysk robot vid Östersjön

1:55 min

Ryssland fortsätter att förstärka sina militära styrkor i Kaliningradområdet vid Östersjökusten.

Det senaste är att man placerat ut ett mycket avancerat kustrobotsystem som kommer att kunna bekämpa fartyg i större delen av södra Östersjön.

Det nya kustrobotsystemet har namnet Bastion och med hjälp av det kommer den ryska militären att kunna täcka havsytan ända bort till Öresund och Stora Bält, hävdar experter till nyhetsbyrån Interfax, och det skulle betyda att man i en krissituation kommer att kunna förhindra eller försvåra för militäralliansen Nato att skicka in flottförstärkningar i Östersjön.

Ryssland har sedan tidigare en annan kustrobot med kortare räckvidd i Kaliningrad som är en rysk enklav inkilad mellan Nato-länderna Polen och Litauen.

Det är ännu oklart om Bastionsystemet verkligen är fullt operativt men det är bara den senaste i raden av ryska förstärkningar vid Östersjön.

Tidigare i höstas rapporterades det till exempel att Ryssland stationerat så kallade Iskanderrobotar i Kaliningradområdet, de är byggda för att också kunna bära kärnladdningar. Från rysk sida antyddes det då att de bara var där tillfälligt som ett led i en övning. Men de har ännu inte dragits tillbaka vilket förstärker intrycket att de är där permanent.

Man har också placerat ut ett hypermodernt luftförsvarssystem där, S400, och flyttat över två robotbåtar från Svarta havet till Östersjön. De är utrustade med kryssningsrobotar och att de är effektiva visas av att fartygen använts för angrepp mot mål i Syrien.

Från rysk sida motiveras uppbyggnaden med att man måste kunna försvara sig mot ett möjligt anfall västerifrån med till exempel Nato:s marinstridskrafter och man ser Kalingrad som utsatt.

Men i Nato är man istället rädd för att Ryssland håller på att skaffa sig kontroll över södra Östersjön så att dess markstridskrafter och andra styrkor kan användas för offensiva aktioner utan att västländerna kan förhindra det.